jamk.fi
25.4.2017

Paride ed Elena-ooppera saa Suomen ensi-illan opiskelijavoimin

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kevään 2017 musiikkiteatteriproduktio Paride ed Elena-ooppera toteutetaan paitsi ensimmäistä kertaa Suomessa, myös lähes kokonaan opiskelijoiden voimin. Oopperassa on mukana opiskelijoita Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, Jyväskylän ammatti- ja aikuisopistosta, Jyväskylän yliopistosta ja Humanistisesta ammattikorkeakoulusta.

Tiiviissä yhteistyössä toteutettu produktio on dramaattinen ja kaunis kreikkalaiseen mytologiaan pohjautuva tarina. Se kertoo Troijan prinssi Pariden (Paris) ja Spartan kuningatar Elenan (Helena) rakkaudesta, jossa myös Amorilla on sormensa pelissä – tietenkin. Christoph Willibald Gluck sävelsi oopperan häikäisevän kauniin musiikin Ranieri de' Calzabigin librettoon. Tämä vahva, psykologinen musiikkidraama kuuluu Gluckin reformioopperoihin ja sai ensiesityksensä Wienissä vuonna 1770.

Ooppera esitetään italian kielellä, mutta suomeksi tekstitettynä. Järjestely on tuonut omat haasteensa opiskelijoille: laulajat ovat opetelleet vuorosanansa italiaksi ja teos on pitänyt suomentaa. Opiskelijoiden käsialaa ovat myös puvut, maskeeraukset ja kampaukset mytologisille hahmoille. Lisäksi oopperan orkesteri on johtoa myöten opiskelijalähtöinen samoin kuin lavalla pyörähtelevät tanssijatkin. Produktio on siis tarjonnut opiskelijoille erinomaiset mahdollisuudet keskinäiseen verkostoitumiseen.

Oopperan ohjauksesta on vastannut ohjaaja Ville Saukkonen ja tuotannosta Päivi Virolainen-Kalpio Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmasta.

Oopperan ensi-ilta on perjantaina 28.4. kello 19 Siltasalissa (Pitkäkatu 19-21).

Lue lisää

Lisätietoja:
Päivi Virolainen-Kalpio, tuottaja, 040 5562 508, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Ville Saukkonen, ohjaaja, 040 517 6198