jamk.fi
19.9.2017

Luonto ja maaseutu tarjoavat mahdollisuuksia hoiva- ja hyvinvointipalveluihin

Maatila-avusteinen Green Care–toiminta tunnetaan muualla Euroopassa termeillä Social farming ja Care farming. Toimintaidea on samanlainen kuin Suomessa.

–  Maatila- ja luontoympäristö tarjoaa aktiivista, mielekästä tekemistä eläintenhoidon, puutarhatöiden ja maatilan pihatöiden parissa erilaisille asiakkaille, nuorille työhön valmentautujille ja kuntoutujille, mielenterveyskuntoutujille, sosiaalisen kuntoutuksen parissa oleville aikuisille, sekä kehitysvammaisille ja ikääntyneille päivätoiminnan muodossa, Jyväskylän ammattikorkeakoulun LuoKse-hankkeen projektipäällikkö Sanna Peltola kertoo.

Väestö ikääntyy voimakkaasti Keski-Suomessa ja tulevien 5 -10 vuoden aikana ja ikäihmisten palvelujen tarve kasvaa entisestään.

–  Etenkin erilaisille kotona asumista tukeville ja itsenäistä asumista mahdollistaville palveluille sekä uusille asumismuodoille tulee olemaan kysyntää. Maaseutuluonto, maaseututaajamat sekä erilaiset maatilat voivat olla uusien hoiva- ja hyvinvointipalvelujen ympäristöjä, Peltola jatkaa.

Uusia ideoita palveluista on jo virinnyt eri puolella Suomea, esim. uusi yhteisöasumisenmuoto ikääntyneille Pohjois -Karjalassa, Hoivafarmi –hankkeen kehittämät hoivamaatilatoiminnot Etelä-Savossa ja lähimpänä ja uusimpana mm. Keski-Suomessa Gero Centerin Hyvinvointia maatilalta hankkeen ikääntyneiden päivätoiminta maatilalla kokeilu ja siinä toteutettu tutkimus.

Erilaisia malleja tuottaa hoiva- ja hyvinvointipalveluja voisi olla maaseutukylien osuuskuntatoiminta, yhteiskunnallinen yrittäjyys, pienten palveluntuottajayritysten verkostoituminen, sesonkiluonteinen pop up -palvelu maatilalla – eli kuntouttava tai päivä –tai virkistystoiminta sesongin mukaan.

Maatila-avusteisen toiminnan teemailtapäivä Petäjävedellä 20.9. on LuoKSe - luontolähtöisiä palveluita Keski-Suomesta – tiedonvälitys- ja kehittämishankkeen järjestämä tilaisuus tutustua maaseudun erilaisiin hoiva- ja hyvinvointipalvelujen tarpeisiin, kokeiluihin ja käytännön kokemuksiin. Olisiko minusta ja minun maatilastani tällaisten palvelujen tuottajaksi ja mitä se vaatisi? Sekä vastaavasti kiinnostaisiko minua tai asiakkaita maatilalla ja maaseudulla toteutettu kuntouttava- tai päivätoiminta ja miten palvelun pariin voisi päästä?

Lue lisää

Lisätietoja:
Sanna Peltola, projektipäällikkö, 040 560 7927, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö, LuoKse-hanke

Takaisin