jamk.fi
15.2.2017

Kyberturvallisuusharjoitus käynnissä: sähköyhtiöt kehittävät varautumistaan kyberpoikkeamiin ja häiriötilanteisiin

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kyberturvallisuuden tutkimus-, kehitys- ja koulutuskeskus JYVSECTEC eli Jyväskylä Security Technology laajentaa kyberharjoitustoimintaansa teollisuusautomaatioympäristöihin. JAMKin tiloissa tänään ja huomenna järjestettävässä kyberharjoituksessa Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj ja sähköverkkoyhtiö Elenia Oy pilotoivat uutta, erityisesti teollisuuden toimijoille suunnattua kyberturvallisuusharjoitusta.

Harjoituksella yhtiöt mittaavat omaa poikkeama- ja häiriötilanteiden hallintaa sekä kehittävät henkilöstönsä osaamista ja organisaatiorajat ylittävää yhteistoimintaa. Harjoittelun merkitystä korostaa JAMKin IT-instituutin lehtori Mika Karjalainen:

– Teollisuusautomaatiojärjestelmiä operoivat yritykset ovat vastuussa suuresta osasta yhteiskunnan kriittisestä infrastruktuurista. Ilman oikeita ja tehokkaita toimintaprosesseja sekä näiden ennalta harjoittelua valmius toiminnan jatkuvuuden turvaamiseen poikkeus- ja häiriötilanteissa voi olla uhattu.

Yhtiöiden harjoituksessa käyttämään harjoitusympäristöön on mallinnettu kuvitteellinen Helsinki-Tallinna välinen maantietunneli. Maantietunnelin liikenteenohjausautomaation ja sähkönsyötön operoinnista vastaa kaksi harjoitustarkoitukseen kuvattua kuvitteellista toimijaa Funnel Oy ja Watti Oy. Funnel ja Watti operoivat harjoituksessa omia automaatioympäristöjään sekä muuta toimintaansa liittyvää IT-infrastruktuuria. Harjoitusympäristöön mallinnetut teollisuusautomaatiojärjestelmät ovat liitetty osaksi RGCE, Realistic Global Cyber Environment, kybertoimintaympäristöä.

RGCE on JYVSECTEC:n kehittämä ja hallinnoima ympäristö, joka mahdollistaa mm. teknis-toiminnallisen harjoittelun käyttäen oikeita hyökkäys- ja puolustusmetodeja. Eristettyä ympäristöä voidaan käyttää tietoturvallisesti ilman, että yhtiöiden tuotantoympäristöjä ja –verkkoja millään tavoin vaarannettaisiin tai saastutettaisiin.

Lue lisää

Lisätietoja:
Mika Karjalainen, lehtori, 040 574 8012, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, IT-instituutti

Takaisin