jamk.fi
9.5.2017

Keski-Suomessa selvitetään frisbeegolfin liiketoimintapotentiaalia

Suomesta on lyhyessä ajassa kasvanut frisbeegolfin suurvalta. Suomen 576 frisbeegolfkentästä 47 sijaitsee Keski-Suomessa. Pitkiä ja haastavia A-luokituksen omaavia kilpatason kenttiä on Kuhmoisissa, Keuruulla, Petäjävedellä, Muuramessa, Jyväskylässä, Laukaassa, Saarijärvellä, Viitasaarella, Kyyjärvellä, Kivijärvellä ja Kinnulassa. Harrastajamäärä on tällä hetkellä jo yli 100 000, kun kolme vuotta sitten määrä oli 35 000. Maan suurin frisbeegolfseura on Jyväskylän Liitokiekkoilijat (JyLi) yli 400 jäsenellään.

Frisbeegolf tarjoaa valtavan potentiaalin, tällä hetkellä lajin markkinat Suomessa ovat 15 miljoonaa euroa. Suomessa on useita frisbeegolfin kiekkovalmistajia ja muutamia kenttiä suunnittelevia ja rakentavia yrityksiä, jotka toimivat jo kansainvälisesti. Frisbeegolfkenttien rakentaminen ei vaadi mittavia investointeja eikä suuria maa-alueita. Suurin osa kentistä on kunnallisia ja ilmaisia pelata.

–  Seuraava trendi on lisätä kenttien laatua sekä saatavilla olevia palveluita, ja näin suuntautua pallogolfista tuttuun maksa ja pelaa–toimintatapaan, Friba-hankkeen projektipäällikkö Janne Laitinen kertoo.

– Kilpailutoiminta on jo kehittynyt hurjasti, viikonloppuna järjestettiin Powergrip Pro Tour–kisa Jyväskylän Keljonkankaan urheilupuistossa. Suomessa järjestetään myös kansainvälisiä kilpailuja, kuten vuoden 2016 EM-kisat Oulussa.

Friba, frisbeegolfin liiketoimintapotentiaali Keski-Suomessa–hankkeessa hyödynnetään Jyväskylän yliopistossa vuonna 2015 tehtyä frisbeegolfin harrastajaprofiileja käsittelevää tutkimusta. Tutkimus osoitti, että frisbeegolfin aktiiviharrastajat Suomessa ovat pääosin nuoria aikuisia miehiä, joita motivoi erityisesti lajin sosiaalisuus ja toisaalta kilpailullisuus. Mobiililaitteet, monikanavaisuus ja sosiaalinen media mahdollistavat uudenlaisia palveluita myös frisbeegolfareille.

–  Järjestämme tulevana kesänä demopäivän, jossa selvitämme eri teknologioiden tuomaa lisäarvoa frisbeegolfharrastajille, Laitinen jatkaa.

Hankkeessa on jo toteutettu kuntakysely Keski-Suomen kunnille, johon 23:sta vastasi kaksikymmentä kuntaa (87%). Kyselystä kävi ilmi, että toiminta kentillä on aktiivista, 50%:ssa kuntien hallinnoimista kentistä järjestettiin yli seitsemän tapahtumaa kaudessa ja 53%:lla oli enemmän kuin 1000 kävijää kaudessa. 63% kentistä on sellaisia, joiden läheisyydessä sijaitsee palveluita, kuten kahvio tai majoitusyritys,  silti 40%ssa kohteista ei tehdä yhteystyötä kentän ja palveluntarjoajan välillä.

–  Seuraavaksi on tarkoitus selvittää matkailupalveluita tuottavien yritysten kiinnostus vastata frisbeegolfin harrastajien palvelutarpeeseen. Samanaikaisesti Jyväskylän yliopisto syventää asiakasymmärrystä tehden kyselyn lajin harrastajien tarpeista, Laitinen sanoo.

Friba-hanketta hallinnoi Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana toimii Jyväskylän yliopisto. Hanke saa tukea Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hankkeen aikana saadun tiedon perusteella syntyy kehittämissuunnitelma frisbeegolfin liiketoimintamahdollisuuksista Keski-Suomessa.

Lue lisää JAMKin TKI-hankkeista

Lisätietoja:
Janne Laitinen, projektipäällikkö, 0400 976 751, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö

Avainsanat

Jaa

Takaisin