24.5.2017

JAMKin rakennuslaboratorio testaa Olympiastadionin peruskorjauksessa käytettävän betonin

Ensimmäiset koekappaleet Olympiastadionin peruskorjauksessa käytettävästä betonista saapuvat rakennuslaboratorioon tällä viikolla. Testaukset työllistävät henkilökuntaa erityisesti tänä ja ensi vuonna, mutta töitä tehdään aina vuoden 2019 loppuun. Testattavia betonikappaleita lähetetään laboratorioon kaikkiaan jopa 2 500 kpl. Sopimuksen arvo on yli 100 000 euroa.

- Betonin tulee aina täyttää rakennesuunnittelijan määrittelemä suunnittelulujuus. Käytännössä testaus tapahtuu puristamalla kuution tai lieriön mallisia betonikappaleita rikki, laboratorioinsinööri Teemu Pennanen kertoo.

Testausta saadaan nopeutettua mittauksen automatisoinnin avulla, jolloin tulokset ovat seurattavissa lähes reaaliajassa verkon välityksellä.

Olympiastadionin peruskorjaus halutaan tehdä huolella ja mittavien betonitöiden laadusta halutaan olla aivan varmoja. Merkittävissä betonirakennetöissä valvontaviranomaiset vaativat nykyään akkreditoidun testauslaitoksen tekemät testit.

Rakennuslaboratoriossa voidaan testata akkreditoidusti mm. betonin lujuutta ja vedenpitävyyttä. Lähitulevaisuudessa myös akkreditoidut betonin huokosjakotestaukset ovat mahdollisia. Testausta tehdään myös betonituotteille ja harkoille.

Laboratorion asiakkaana on merkittävä joukko Keski-Suomen betonialan yrityksistä.

 

Lue lisää laboratorion toiminnasta

Jaa

Takaisin