jamk.fi
13.3.2017

Kiinalaisrehtorit perehtyvät Jyväskylässä yrittäjyyteen ja innovatiiviseen oppimiseen

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa vierailee parhaillaan 19 kiinalaista ammatillisen koulutuksen rehtoria eri puolilta Guangdongin maakuntaa. Ryhmä on kouluttautumassa kolmen viikon ajan yrittäjyyden ja innovatiivisen oppimisen teemoista. Koulutuksen on hyväksynyt Kiinassa The State Administration of Foreign Expert Affairs eli SAFEA yhdeksi Kiinan kansallisen tason koulutusohjelmista

Koulutuksen avaustilaisuuteen osallistui myös Suomen Kiinan suurlähetystön konsuli Mr. Gao puolisoineen.

– Suomen ja JAMKin valikoituminen koulutuspaikaksi oli pitkään jatkuneen yhteistyön tulos, JAMKin vararehtori Heikki Malinen kertoo.

– Keskusteluissa lähetystön edustajan, konsuli Gaon kanssa painottui molemminpuolinen pyrkimys pitkäkestoiseen ja syvälliseen yhteistyöhön. Yhden korkeakoulun voimavaroilla kannattaa keskittyä työskentelemään muutaman kumppanin kanssa, hän jatkaa.

JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun ja liiketoimintayksikön rakentaman Fostering Innovation and Entrepreneurship competences in VET schools-koulutusohjelman perustana ovat innovatiivisen oppimisen, erityisesti työssä tapahtuvan oppimisen, vahvistaminen ja nuorten yrittäjyystaitojen edistäminen sekä johtajuuden kehittäminen.

– Olemme rakentaneet pohjaa yhteiselle oppimiselle ja oppilaitosten kehittämistyölle. Pedagogisen johtajuuden kehittämisen perustaksi on tuotu näkemyksiä oppimisesta, opettamisesta ja arvioinnista ja tehty niiden tueksi ensimmäiset benchmarking-käynnit. Näistä painopiste siirtyy nyt oman leadership ja management–työn kehittämiseen koulutuksen teemojen suunnassa, yliopettaja Leena Kaikkonen ammatillisesta opettajakorkeakoulusta toteaa.

– Suomeen saapuneilla rehtoreilla on tavoitteena oppia, miten me toteutamme yrittäjyyttä ja innovatiivisuutta ammatillisessa ja ammattikorkeakoulutasoisessa koulutuksessa. He haluavat kehittää omaa osaamistaan, jotta voivat itse viedä asioita eteenpäin omissa oppilaitoksissaan, Kaikkonen jatkaa.

JAMK on tehnyt Kiinaan yhteistyötä koulutusviennin puolella jo pitkään. Vuonna 2015 JAMK ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus avasivat yhdessä Guangdong Polytechnic Normal University (GPNU) kanssa kiinalais-suomalaisen oppimisinnovaatiokeskuksen Guangzhouhun Kiinaan. Uusi oppimisinnovaatiokeskus edistää Suomen ja Kiinan yhteistyötä, ammatillisen korkea- sekä toisen asteen koulutuksen palvelutarjontaa ja oppimisinnovaatioiden kehittämistä. VET schools-koulutusohjelma on osa tätä suurempaa kokonaisuutta.

Yhteys Guangdongiin on syntynyt yhteistyössä Tampereen kanssa, joka on Guangzhoun ystävyyskaupunki. Tampereen aikuiskoulutuskeskus toteuttaa JAMKin koulutusohjelmaan kolmen päivän jakson. JAMKista mukana ovat ammatillinen opettajakorkeakoulu, liiketoimintayksikkö ja Tiimiakatemia. Koulutusohjelman benchmarking-käynnit suuntautuvat JAMKin lisäksi Jyväskylän koulutuskuntayhtymään ja Tampereen aikuiskoulutuskeskukseen. Lisäksi oppilaitosjohtamisteemoihin haetaan lisäsyvyyttä yritysvierailuilla sekä perehtymällä koulutuksen arviointikeskuksen, molempien maakuntien aluehallinnon viranomaisten ja kauppakamarin toimintaan. Päätösviikolla ohjelmassa on vierailu Opetushallitukseen.

Median edustajat ovat tervetulleita  seuraamaan opetusta ja tapamaan rehtoreita tänään maanantaina 13.3. klo 12-13 ravintola Fiiluun (kabinetti) Innova 1-rakennukseen, Piippukatu 11. Iltapäivällä klo 13-16 ryhmä on tavattavissa Keski-Suomen Liiton tiloissa, Cygnaeuksenkatu 1,  Helmi-kabinetti.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 
Xiang He, koordinaattori, global education services, 040 5660515, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Leena Kaikkonen, yliopettaja, 040 5323162,  etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu                 

Takaisin