jamk.fi
6.10.2017

Ennakkoluuloista huolimatta: pelit voivat edistää mielenterveyttä

Pelaajabarometrin mukaan yli 60 % Suomen väestöstä pelaa aktiivisesti digitaalisia pelejä ja mobiilisovellusten suosio oman hyvinvoinnin seurannan ja tiedon välineinä kasvaa jatkuvasti. Tutkimustieto digipelien hyödyntämisestä sosiaali- ja terveysalalla lisääntyy koko ajan ja pelaamiseen on yhdistetty sekä psyykkisiä, että fyysisiä hyötyjä.

Tutkimusten mukaan peli saattaakin olla tehokas hoitomenetelmä esimerkiksi masennuksen hoidossa. Digipelit voivat lisätä sitoutumista hoitoprosessiin sekä itse- ja lääkehoitoon. Ne voivat tarjota tietoa sairaudesta, tukea terveyttä edistäviä valintoja, rentouttaa sekä lievittää ahdistusoireita.

–   Vaikka tieto pelien mahdollisista hyödyistä lisääntyy, niin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilla saattaa silti olla ennakkoluuloja uusia digimenetelmiä kohtaan. Samanaikaisesti heitä haastetaan kuitenkin ottamaan uusia työmenetelmiä yhä aktiivisemmin käyttöön, kertoo Jyväskylän ammattikorkeakoulun Pelaten osalliseks–hankkeen projektipäällikkö Katja Raitio.

Voisiko pelaaminen auttaa kuntoutumisessa? Entä voiko pelaaminen tarjota selviytymiskeinoja arkeen tai vahvistaa uskoa omaan pystyvyyteen? Tavoitteena on ollut ottaa digipelaaminen ja jo olemassa olevat hyötypelit aktiivisesti käyttöön mielenterveystyössä sekä haastaa osallistujat pohtimaan käsityksiään pelaamisesta.

Ensimmäisen vaiheen aikana koottiin kaikille avoin pelikatalogi markkinoilla jo olevista terveys- ja hyötypeleistä sekä perehdyttiin mielenterveystyön pelillisyyteen liittyviin tutkimuksiin. Hankkeen toisessa vaiheessa käynnistyi studiosessio-toiminta. Kerran kuukaudessa kokoontuvissa sessioissa testattiin ja käyttöönotettiin digitaalisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä pelejä sekä tutustuttiin pelillisyyteen yhdessä eri toimijoiden kesken. Mukana olivat  kuntoutujat ja jo pelaavat, kokemusasiantuntijat sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Sessioiden teemoina olivat esimerkiksi pelillistäminen ja hyötypelit, pelaamisen eri puolet, arki ja terveys haltuun pelaamalla, pelikehittäminen sekä pelaamisen hyödyntäminen arjessa ja työssä.

–   Sessiot olivat todella antoisia ja niissä syntyi mielenkiintoisia keskusteluja pelaamiseen liittyvistä teemoista. Hienoa oli myös se, että pelimaailmassa paljon aikaa viettävät olivat sessioiden todellisia asiantuntijoita ja me muut saimme mahdollisuuden oppia heiltä, kertoo Katja Raitio.

Hankkeen päättyessä studiosessioista kootaan kaikille avoin, virtuaalinen toimintamalli, jonka kautta voi pohtia pelillisyyden hyödyntämistä vaikkapa omassa työssään.

Pelaten osalliseks on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttama hanke, joka toteutuu 1.8.2015 – 31.12.2017. Hankkeen toimintaan voi tutustua tarkemmin blogissa, Facebookissa sekä hankkeen verkkosivuilla. Ilmoittautuminen hankkeen OtaDigisti -loppuseminaariin on nyt käynnissä. Seminaari on ilmainen ja järjestetään 1.-2.11.2017 Jyväskylässä.

Ilmoittaudu Ota digisti-seminaariin

Lisätietoja:
Katja Raitio, projektipäällikkö, 0400 976767, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö,  www.jamk.fi/pelatenosalliseks

Takaisin