jamk.fi
25.1.2017

Bongaa defi Keski-Suomessa!

Defibrillaattori eli sydäniskuri voi pelastaa ihmishengen, jos sydän on pysähtynyt. Koko Suomessa kansalaiskäyttöön tarkoitettuja laitteita on pari tuhatta, mutta suurimman osan sijoituspaikkaa ei tiedetä. Nyt halutaan paikantaa Keski-Suomessa olevien elintärkeiden laitteiden sijainnit.

 – Defibrillaattoreiden pitää olla kansalaisten käytössä ja tiedossa silloin, kun avuntarve on suurin, Keski-Suomen Sydänpiirillä työskentelevä KanDee-hankkeen prokektipäällikkö Piia Flink-Liimatainen sanoo.

Kuka löytää defin? Defi-laitteen voi bongata kuka vain. KanDee, eli Kansalaisen elvytystaidot ja defibrillaattorit maaseudun kartalle-hanke käynnistää helmikuun alussa kampanjan innostaakseen keskisuomalaisia bongaamaan laitteita.

– Lähetä meille tieto defistä ja KanDee-hanke tarkistaa löytyykö laite rekisteristä sekä tarvittaessa haastaa defin haltijan lisäämään sen sinne, Flink-Liimatainen jatkaa.

Rekisteri löytyy osoitteesta www.defi.fi. Suomen Elvytysneuvosto, Suomen Punainen Risti ja Suomen Sydänliitto ryhtyivät kokoamaan laitteita rekisteriin vuonna 2011. Rekisterissä on nyt hieman yli 700 laitetta eli arviolta 1300 laitetta kaipaa löytäjäänsä.

Kansalaiskäyttöön tarkoitetut defibrillaattorit eli defi-laitteet poikkeavat terveydenhuollon ammattilaisten käyttämistä monessa, mutta ei päätarkoituksessaan. Defibrillaattori antaa voimakkaan sähköimpulssin, jonka tarkoitus on poistaa sydämen pysäyttänyt kammiovärinä.

– Esimerkiksi kauppakeskuksesta löytyvä defi on erittäin helppo käyttää ja sen avulla kuka vain voi antaa apua ihmiselle, jonka sydän on pysähtynyt, Flink-Liimatainen sanoo.

– Defi on kevyt ja sen voi ottaa helposti mukaan autettavan luo. Laitteessa on kuvalliset ohjeet, ja se neuvoo suomenkielisin ääniohjein käyttäjää koko elvytystapahtuman ajan. Elvytettävän rintakehälle kiinnitetään kaksi tarramaista lappua, elektrodia, ja kun ne ovat paikoillaan laite tunnistaa itse tarvitseeko isku antaa. Eli kuka vain voi auttaa, kunhan laite on saatavilla.

Sydänpysähdyksissä ensimmäinen auttaja onkin usein ohikulkija. Jos elvytys ja defibrillointi tapahtuu minuuteissa pysähdyksestä, jopa kolme neljästä selviää. Paineluelvytys ylläpitää verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman rytmihäiriön poistoon tarvitaan defibrillaattorin antamaa sähkövirtaa.

– Siksi on tärkeää, että me kaikki tietäisimme, missä laitteita on saatavilla, Flink-Liimatainen korostaa.

Bongaa defi Keski-Suomessa kampanjan ohjeet:

1. Etsi defi.
2. Ota kuva defistä tai sen kanssa.
3. Jaa kuva julkisesti Bongaa defi Keski-Suomessa-Facebook-sivulla tai Instagramissa ja lisää mukaan sekä sijaintitieto että #bongaadefi #keskisuomi. Voit myös lähettää kuvan sähköpostilla kandee@sydan.fi. Näin osallistut arvontaan. Kampanja on käynnissä 1.2.-31.3.2017 ja palkinnot arvotaan 7.4.2017 (Facebook ei ole mukana arvonnassa).
4. KanDee-hanke tarkistaa löytyvätkö bongatut defit defi.fi -rekisteristä ja haastaa tarvittaessa laitteen omistajan lisäämään sen rekisteriin.

Bongausohjeet

KanDee-hankkeen tavoitteena on lisätä maaseutuasukkaiden elvytystietoutta- ja osaamista, lisätä maallikkodefibrillaattoreiden määrää maaseudulla sekä saada ne merkittyä viralliseen defi-rekisteriin. Hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Hankkeen hallinnoijana toimii Keski-Suomen Sydänpiiri ja osatoteuttajana Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK). Keskeiset yhteistyötahot ovat Keski-Suomen pelastuslaitos, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoito, SPR ja Keski-Suomen kylät. Hanke alkoi 1.1.2017 ja kestää 30.9.2018 asti.

Lisätietoja:
Piia Flink-Liimatainen, projektipäällikkö, 045 2200338, piia.flink-liimatainen@sydan.fi, Keski-Suomen Sydänpiiri ry,  KanDee-hanke

Takaisin