jamk.fi
19.9.2017

Asukkaat mukana ideoinnissa: hyvää oloa ja toimintaa Keski-Suomen kylille

Karstulan, Kivijärven, Kyyjärven, Kinnulan ja Kannonkosken alueilla on panostettu vahvasti maaseudun asukkaiden hyvinvoinnin ja elämänlaadun lisäämiseen.

Jyvsäkylän ammattikorkeakoulun Sykettä Kylässä-hankkeen toimesta kylissä on käynnistetty uudenlaista säännöllistä toimintaa ja tuotu hyvinvointia tukevia palveluja lähelle asukkaita. Toiminta on pohjautunut kyläläisten tarpeisiin ja toiveisiin.

On järjestetty muun muassa liikuntatuokioita, hyvinvointi-iltoja sekä kokki- ja ompelukerhoja. Nyt syksyllä ohjelmassa on mm. sieniretkiä ja karaokelaulukursseja. Tavoitteenamme on ollut vähentää kyläläisten yksinäisyyttä ja tukea osallisuutta, Sykettä kylässä-hankkeen projektipäällikkö Ulla Teppo kertoo.

Hankkeen puolivälissä tehdyn kyselytutkimuksen mukaan kylissä ollaan tyytyväisiä Sykkeen tarjoamaan vetoapuun toiminnan kehittämisessä.

Kyläaktiivit, kuten kyläyhdistyksen puheenjohtajat ja eri harrastepiirien vetäjät arvostavat mahdollisuutta verkostoitua ja vaihtaa ajatuksia muiden toimijoiden kanssa. Toisilta kyläyhdistyksiltä on saatu uusia ideoita ja jaettu hyviä toimintatapoja. Vielä kuitenkin kaivattaisiin entistä konkreettisempia vinkkejä kylillä toteutettaviksi tapahtumiksi, Teppo pohtii.

Kysely tehtiin hankkeessa mukana olevien seitsemän kylän vertaisohjaajille. Hankkeelta toivottiin apua viestintään ja markkinointiin liittyen sekä apua erilaisten uusien toimintamuotojen alulle saamiseen.

"Sykettä kylässä" toimii Karstulan, Kivijärven, Kyyjärven, Kinnulan ja Kannonkosken alueilla ja erityisesti kuntakeskusten ulkopuolisilla kylillä. Sitä rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Hankkeen päätoteuttaja on Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja osatoteuttaja Keski-Suomen Sydänpiiri ry.

Seuraava hankkeen järjestämä tapahtuma on ma 25.9. on Kannonjärvellä kylätalo Toimelassa (Kannonjärventie 25, Kannonjärvi) klo 18-20. Tervetuloa kuulemaan asiaa terveyspalveluista, ravitsemuksesta sekä liikunnasta. Paikalla on myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun lehtori Minna Haapakoski kertomassa siitä, kuinka erilaisista hyvinvointimittareista saa potkua omaan liikkumiseen.

Lue lisää

Lisätietoja:
Ulla Teppo, projektipäällikkö, 050 372 2779, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö

Takaisin