jamk.fi
18.5.2016

Eväitä maaseudun yritysten menestykseen: Voimavaroja ja ideoita markkinointiin ja myyntikanaviin tarjoillaan 19.5.

Ruoan alkuperä kiinnostaa ja ruokaketjulta toivotaan läpinäkyvyyttä. Lähiruoka on nosteessa, mutta silti maataloudessa ja monissa maaseudun yrityksissä painitaan vakavien kannattavuus- ja jaksamisongelmien kanssa. Ongelmia aiotaan nyt ratkoa, mahdollisuuksiin tarttua ja nostaa keskisuomalainen maaseutuyrittäjyys nousuun.

– Menestys saavutetaan maaseudun toimijoiden, yrittäjien, päättäjien sekä kehittäjä- ja rahoittajatahojen yhteistyöllä. Erityisen tärkeässä roolissa ovat kuluttajat eli me kaikki, jotka teemme päivittäin valintoja kaupan hyllyjen välissä, verkkokaupassa tai suoramyyntipisteissä, projektipäällikkö Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulun Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohankkeesta linjaa.

–  On tiedettävä, mistä paikallisesti tuotetun ruoan hinta muodostuu. Kun teemme lähivalinnan, ostamme tuotteen, jonka tuotannosta ja työllisyydestä eurot jäävät alueelle. Suomalainen lainsäädäntö puolestaan varmistaa  eläinten ja luonnon hyvinvointia tarkoin määräyksin, eikä esimerkiksi lihaa ole tuotettu kasvuhormonien voimalla.

Lähiruokatiedotuksen ja valistuneiden kuluttajien lisäksi tarvitaan asiakkaiden tarpeisiin vastaavia tuotteita vaivattomasti ja läheltä. 

–  Tuotteiden ja palveluiden, myös lähellä tuotettujen, on oltava sellaisia, joita halutaan ostaa ja käyttää. Toisaalta erinomainenkaan tuote ei myy, ellei asiakas löydä sitä tai sen saaminen on työlästä, projektipäällikkö Niina Rantakari toteaa. 

Näihin markkinoinnin ja myynnin haasteisiin pureudutaan syksyllä käynnistyvissä koulutuksissa, jotka ovat osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kilpailukykyinen keskisuomalainen maaseutu-koulutushanketta. Maaseutuyritysten menestystä, hyvinvointia ja yhteistyömahdollisuuksia pohjustetaan huomenna torstaina 19.5.2016 klo 11.45-15.30 Juhlatalo Majakoskella järjestettävässä seminaarissa.

Ideoita markkinointiin ja myynnin kanaviin tarjoavat yrittäjä, sosiaalisen median asiantuntija Jaana Nyström ja REKO-renkaista kertova projektikoordinaattori Eeva Ylinen Ahlmanilta. MTK-Pirkanmaan hankepäällikkö Maija Pispa johdattelee pohtimaan, mitkä tekijät vaikuttavat yrittäjän ja työntekijöiden hyvinvointiin. Tilaisuudessa polkaistaan myös käyntiin Kilpailukykyinen keskisuomalainen maaseutu-koulutushanke.

Kilpailukykyä ja voimavaroja Keski-Suomen maaseutuyrittäjyyteen -seminaarin järjestävät JAMKin hallinnoimat Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohanke 2016-2018 ja Kilpailukykyinen keskisuomalainen maaseutu-hanke. Ne saavat rahoitusta Keski-Suomen ELY-keskukselta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Lue lisää

Lisätietoja:
Leena Pölkki, projektipäällikkö,  050 4011 894, etunimi.sukunimi@jamk.fi ja Niina Rantakari, projektipäällikkö, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoimintayksikkö

Takaisin