jamk.fi
15.6.2016

Vain parhaat pääsevät: Bolashak-ohjelma tuo kazakstanilaisia opettajia Jyväskylään

JAMK on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Kazakstanin kanssa. Yksi yhteistyön muodoista on mahdollistunut Bolashak-stipendiaattiohjelman kautta, johon JAMK valittiin muutama vuosi sitten toteuttajaksi. Ohjelman kautta kazakstanilaiset opettajat ovat tänä vuonna hakeutuneet JAMKin ammatilliseen opettajakorkeakouluun (AOKK) täydentämään pedagogisia opintojaan.

Bolashak-ohjelma on perustettu vuonna 1993: itsenäistymisen jälkeen maahan tarvittiin lisää osaamista ​​uudistusten tekoon ja Kazakstanin lahjakkaille nuorille haluttiin antaa mahdollisuus opiskella ulkomailla.

– Opiskelu mahdollistuu Kazakstanin valtion rahoituksella tämän Bolashak-ohjelman kautta.  Ohjelmaan on kovat kriteerit, eli tulijat valikoidaan tarkalla seulalla, AOKK:n TKI-päällikkö, yliopettaja Leena Kaikkonen kertoo.

– Toteutus on pääosin toiminnallista ja räätälöidään osittain myös osallistujan tarpeiden mukaan. On työpajoja, opetusharjoittelua ja verkko-opiskelua, mutta samalla myös tutkitaan omaa työtä opettajana kehittämisprojektia tehden, Kaikkonen kuvaa.

Opintojen edistymisestä ovat JAMKin toimijoiden lisäksi kiinnostuneita Bolashakin edustajat.

Parhaillaan AOKKissa opiskelee ryhmä Kazakstanista ja seuraavan kokoonpanon odotetaan saapuvan ensi syksynä. Hakuaika ohjelmaan on juuri alkanut.

Kazakstanilainen fysiikan opettaja Askhat Zhumabekov tiesi heti valmistumisensa jälkeen, että haluaa täydentää osaamistaan ulkomailla.

– Tiesin, että koulutustaso on Suomessa korkeampi ja että täällä on täysin ainutlaatuinen menetelmä opettaa. Opettajana minulle on tärkeää löytää uusia opetusmenetelmiä ja uusia tekniikoita opetukseen ja oppimiseen.

Viime kesänä Askhat haki stipendiä Bolashak-ohjelman kautta. Hakijoita oli loppusuoralla vielä 20, mutta vain kolme valittiin.

– Olen ikionnellinen kun tulin valituksi! Tämä koulutus kestää kahdeksan kuukautta. Tavoitteenani olisi voida jatkaa opintoja Suomessa tohtoriohjelmassa. Tulevaisuudessa haluan jakaa kokemuksiani Kazakstanissa ja auttaa rakentamaan ikuista maata "Mangilik El", Askhat visioi.

Askhat on ahkera opiskelija, mutta aikaa jää muullekin: intohimon kohteita ovat tanssi ja pikaluistelu.  Tärkeintä hänelle on nyt kuitenkin saada opinnoista irti kaikki mahdollinen, jotta oppeja voi jakaa omassa maassa eteenpäin.  Se on yksi Bolashak-ohjelmaan pääsyn kriteereistä.

– Jyväskylään olen tutustunut muiden ryhmäläisten kanssa, mieleen on jäänyt erityisesti suomalaisen vapun vietto, hän naurahtaa.

Kazakstan on myöntänyt Bolashak-oikeuden myös Hämeen ammattikorkeakoululle. JAMK ja HAMK tekevät yhteistyötä mm. hakumarkkinoinnissa, sillä ne kilpailevat Bolashak-stipendiaattien saamisesta samalla listalla maailman menestyvimpien yliopistojen kanssa.

  blogi

Lisätietoja:
Leena Kaikkonen, TKI-päällikkö, yliopettaja, 040 532 3162, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu
Heikki Pusa, projektipäällikkö, 040 721 7934, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoimintayksikkö

 

 

Takaisin