jamk.fi
6.9.2016

Suomalais-kazakstanilainen yhteistyö syvenee terveyspalvelujen ja –koulutuksen kehittämisessä

Astanassa, Kazakstanissa, järjestettiin maan terveysministeriön koolle kutsumana korkean tason seminaari 2.9.2016. Tilaisuudessa sovittiin strategisesta kumppanuudesta suomalaisten korkeakouluyhteistyökumppaneiden, Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK), Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK), Medical College Astana Akimat ja LLP Republican Higher Medical College, Almaty´n kanssa.

Tavoitteena on syventää yhteistyötä terveydenhuollon ja sairaanhoidon kehittämisessä mm. koulutuksen johtamisen ja tehokkuuden osalta. Sopimuksen allekirjoittivat suomalaisten korkeakoulujen puolesta hallituksen puheenjohtajat, kansanedustaja Aila Paloniemi (JAMK) ja Kari Salmi (LAMK).

Suomalaiset ammattikorkeakoulut ovat työskennelleet verkostona jo vuodesta 2012 yhteistyössä Kazakstanin terveysministeriön ja oppilaitosten kanssa. Maailmanpankin rahoittamassa hankkeessa on kehitetty muun muassa Euroopan Unionin vaatimusten mukainen sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelma. Kazakstanin terveysministeriö valitsi Jyväskylän ja Lahden ammattikorkeakoulut strategisiksi kumppaneikseen hoitotyön koulutuksen kehittämisessä vuosille 2016 - 2019.

Vierailun aikana neuvoteltiin sairaanhoitajakoulutuksen tuloksista ja toiminnan laajentamista myös lääketieteen ja lääkärikoulutuksen alalle sekä terveydenhuollon järjestelmiin.

Mukana delegaatiossa oli Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Vesa Kataja keskustelemassa mm. lääkärivaihdoista Kazakstanista Suomeen ja päinvastoin. Kataja toteaa, että sairaalarakennukset ja niiden varustelu on Kazakstanissa hyvin nykyaikaista, mutta osaamisen vahvistamista eri lääketieteen erikoisaloilla tarvitaan:

– Lääketieteellisessä tutkimustyössä Suomella olisi varmasti paljon annettavaa. Erityisesti syöpätautien epidemiologisessa tutkimuksessa Suomella on pitkät perinteet, mutta Kazakstanissa tällä alueella tutkimus on vasta aluillaan, hän toteaa.

Perusterveydenhuoltoa edusti terveyspalvelujen johtaja Kimmo Kuosmanen Lahdesta.

– Voisimme tukea perusterveydenhuollon lääkärien koulutusta ja opettaa suomalaisia toimintamalleja, kuten työparimallia. Kotiin annettavia palveluita ja digitaalisia työkaluja käytetään todella vähän ja näissä voisimme luoda kontakteja suomalaisten yritysten kanssa, Kuosmanen pohtii.

Tarkoituksena on laajentaa koulutus- ja kehittämistoimintaa myös suomalaisten yritysten kanssa. Delegaatiossa olivat mukana ISKU Oy:n edustajat. ISKU valmistaa mm. kattavaa mallistoa antimikrobisia kalusteita.

Kutsuseminaari sai erittäin laajaa mediajulkisuutta Kazakstanissa mm. täällä.

 

Lisätietoja:
Johanna Heikkilä, asiantuntija, 040 848 8623, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Vesa Kataja, johtajaylilääkäri,  050 316 0029 Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Hannele Tiittanen, yliopettaja, 050 4036885, etunimi.sukunimi@lamk.fi, Lahden ammattikorkeakoulu
Kimmo Kuosmanen,  terveyspalvelujen johtaja, 050 539 1648, Lahden kaupunki

Takaisin