jamk.fi
12.2.2016

Opintoja osuuskunnissa: Jiiriläiset suunnittelivat ja rakensivat siirrettävän neuvotteluhuoneen

Osuuskuntamuotoinen opiskelu on yhä suositumpaa. Opintojen aikana perustettavat osuuskunnat tarjoavat opiskelijoille yrittäjyyden perustaitoja ja mahdollisuuksia lisäansioihin.

– Osuuskunnassa voi aloittaa vaikka jo ensimmäisenä opiskeluvuotena, eli osuuskunnassa voi olla samaan aikaan opiskelijoita vaikka neljältä eri vuosikurssilta. Meillä on tarjolla Yrittäminen osuuskunnassa-opintojakso, johon voi osallistua missä vaiheessa opintoja tahansa, Jyväskylän ammattikorkeakoulun projektikoordinaattori ja valmennuksia vetävä Marja Kämppi kertoo.

TRA osuuskunta Jiiri on työllistänyt Jyväskylän ammattikorkeakoulun rakennustekniikan insinööriopiskeljioita parin vuoden ajan. Tämän lisäksi JAMKissa toimii neljä osuuskuntaa: hyvinvointiyksikön HyvinMonena, matkailu-, ravitsemis- ja talousalan Kimara Food & Service, Jyväskylän IT-opiskelijoiden Dynamit ja Tarvaalan Opiskelijoiden Osuuskunta.

– Tämän lisäksi tulee muistaa Tiimiakatemian osuuskunnat, joita on yksitoista, Kämppi toteaa.

Osuuskunnissa opiskelijat opiskelevat yrittäjyyden perustaitoja ja yrittäjämäistä ajattelua. Ne myös tarjoavat mahdollisuuksia työllistyä esimerkiksi kesälomien aikana.

– Jokaisella osuuskunnalla on valmentaja, jonka kanssa käydään läpi muun muassa osaamisen tuotteistamiseen, myyntiin, asiakashankintaan, hinnoitteluun ja osuuskunnan taloushallintoon liittyviä asioita. Osuuskunnan toimiessa valmentaja sparraa osuuskunnan jäseniä säännöllisesti, Kämppi  jatkaa.

Jiiriläiset ovat saaneet mukavasti erilaisia rakennus- ja saneeraustöitä erityyppisissä kohteissa. Yhteensä Jiiri työllistää viitisentoista henkilöä. Vuoden 2015 aikana liikevaihto oli reilut 100 000 euroa.

Uusinta uutta Jiiriltä on JAMKille suunnitteltu neuvotteluhuoneen prototyyppi. Äänieristetty neuvottelutila on tarkoitettu käytettäväksi toimistoissa tai muissa tiloissa, kun halutaan yksityisyyttä ja hiljaisuutta. Tila on purettavissa kahteen tai kahteentoista osaan ja siirrettävissä samassa tilassa tai kokonaan eri kampukselle. Tulevaisuudessa tila tulee sijaitsemaan Lutakon Turbiinissa. Nimikilpailu on parhaillaan käynnissä.

Lue lisää osuuskunta-opinnoista

Lisätietoja:
Marja Kämppi, projektikoordinaattori, 040 630 4069, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Petri Kotiranta, 050 410 4918, oskjiiri@gmail.com, TRA Jiiri Osk

Takaisin