jamk.fi
13.4.2016

Nyt etsitään maakunnan parasta kaivovettä

Maakunnan paras kaivovesi 2016-kilpailu on käynnistynyt. Kilpailuun voivat osallistua Keski-Suomen alueella sijaitsevien kiinteistöjen vakituiset tai loma-asukkaat. Kilpasarjoja on kaksi: yksityiset rengas- ja lähdekaivot sekä yksityiset porakaivot. Kisaan tulee ilmoittautua 1.8. mennessä.

Kaivon omistajan tulisi tarkkailla kaivon rakenteita ja veden laatua ympäri vuoden, mutta erityisesti keväisin on hyvä käydä läpi ainakin seuraavat asiat: Missä kunnossa ovat kansirakenteet ja kaivon sisäpuoli, entä putkien ja liitosten kunto? Pääseekö kaivoon valumaan sade– tai sulamisvesiä? Onko kaivon ympäristö ja kansi siistitty oksista, lehdistä, kasvillisuudesta ja linnun ulosteista?

Kaivon sisältä poistetaan mahdolliset roskat ja se pestään säännöllisesti ilman pesuaineita harjaa ja vettä tai painepesuria käyttäen. Jos kaivosta löytyy kuolleita eläimiä, on kaivo ja vesijohdot pestävä ja desinfioitava. Mikäli kaivon rakenteissa ilmenee vikaa, tulee ne korjata välittömästi. Kaivojen huolto ja korjaustoimenpiteet ovat usein niin haastavia, että toimenpiteet kannattaa jättää asiaan erikoistuneille yrityksille hoidettavaksi. 

Hyvä kaivovesi on terveydelle vaaratonta, eikä se sisällä pieneliöitä, loisia tai kemiallisia aineita. Haittoja voi tulla luonnostaan maa- ja kallioperässä olevista aineista tai ihmisten toiminnasta. Veden liiallinen happamuus sekä suuret rauta- ja mangaanipitoisuudet ovat kaivoveden yleisimpiä ongelmia. Rauta ja mangaani puolestaan voivat aiheuttaa makuhaittoja tai värjätä pyykin.

– Bakteereita ja useita muita ihmisen terveydelle haitallisia aineita ei voi haistaa tai maistaa. Talousveden laatu selviääkin vain laboratoriotutkimuksella, joka on syytä teettää vähintään kolmen vuoden välein. Vesi tulisi tutkia lisäksi aina, kun sen epäillään aiheuttavan terveysoireita tai kun veden väri, maku tai haju on muuttunut. Myös ennen kaivon käyttöönottoa, kiinteistön osto- ja myyntitilanteessa sekä jonkin aikaa käyttämättömänä olleen kaivon vesi kannattaa tutkituttaa, projektipäällikkö Tuija Manerus JAMKin Biotalousinstituutista muistuttaa.

Maakunnan paras kaivovesi 2016-kilpailu etenee niin, että asiantuntijaraati valitsee alkukarsinnassa laatutekijöiden perusteella loppukilpailuun kolme parasta molemmista sarjoista. Loppukilpailu suoritetaan makutestinä Ween Maan Viljaa kala- ja elomarkkinatapahtumassa Jyväskylän Paviljongissa 17.9.2016. Makuraadin jäsenet ovat keittiömestari Maija Silvennoinen, Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten johtokunnan puheenjohtaja Pirjo Luotola sekä JAMKin rehtori Jussi Halttunen.

Avoimeen kilpailuun voi ilmoittautua 1.8. saakka täyttämällä ilmoittautumislomakkeen sekä toimittamalla säännöissä mainitut asiakirjat ohjeiden mukaisesti. Sarjojen kolme parasta palkitaan. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan lisäksi kolme kappaletta kaivon kuntokartoituksia.

Tarkemmat säännöt ja ilmoittautumislomake

Lisätietoja:
Tuija Manerus, projektipäällikkö, 050 413 5322, etunimi.sukunimi@jamk.f sekä Nina Pimiä, projekti-insinööri, 040 522 0394, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti

Takaisin