22.12.2016

Keski-Suomessa maatalousyrittäjillä aktiivinen ote kehittämiseen

Keski-Suomen alueella on kuluneen vuoden aikana järjestetty lähes 70 koulutustapahtumaa nautakarjatilallisille. Pienryhmätoiminnasta, koulutuksista, seminaareista ja opintomatkoista koostuvat tapahtumat ovat keränneet mukaansa yli 200 osallistujaa. Kolmetoista pienryhmää toimii edelleen ympäri maakuntaa.

–  Alkuvuodesta on käynnistymässä uusia ryhmiä. Toiveita yrittäjien suunnalta tulee paljon. Aiheista kiinnostavat erityisesti biokaasu ja maatilan energiatehokkuus, yrittäjien keskinäiset sparrausryhmät sekä kasvinviljelijöiden ja kotieläintilojen yhteistyö, projektipäällikkö Susanna Lahnamäki Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutista toteaa. 

Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila (MEKA)–hankkeella onkin ensi vuodelle isot tavoitteet.

– Kehitämme edelleen keskisuomalaista nautakarjataloutta ja sitä sivuavaa kasvinviljelyä koulutuksen, vertaisoppimisen ja verkostoitumisen keinoin. Tavoitteena on saada tilalliset liikkeelle entistä sankemmin joukoin. Koulutusten avulla yrittäjät lisäävät osaamistaan haastavan taloustilanteen hallintaan ja keskisuomalainen alkutuotanto kehittyy pienten parannusten ja isompien investointien kautta.

Toiminta halutaan viedä lähelle karjatiloja ja koulutuksissa sovelletaan erilaisia toimintatapoja yrittäjien jaksamista tukien.

Tuleva vuosi käynnistyy vauhdikkaasti, kun nautakarjatilalliset pääsevät verkostoitumaan Talvipäivien merkeissä tammikuussa. Talvipäivillä keskitytään maltillisiin investointeihin, yrittäjien hyvinvointiin ja kokonaisuuden hallintaan omaa ajattelua kehittämällä. Luvassa on myös Sarka–messumatka rakentamista suunnitteleville tiloille sekä navettarasteja.

Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila-hanketta toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti yhdessä ProAgria Keski-Suomen kanssa. Rahoittajana toimii Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Hanke jatkuu vuoden 2018 lokakuun loppuun saakka.

Lue lisää

Lisätietoja:
Susanna Lahnamäki, projektipäällikkö, 040 725 6603, susanna.lahnamaki-kivela@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti

Takaisin