jamk.fi
5.1.2016

Kansainvälistä logistiikan koulutusta Jyväskylässä jo 20 vuotta

Logistiikkainsinöörejä on koulutettu Jyväskylässä jo yli 50 vuotta, mutta myös englanninkielinen logistiikan koulutus on saanut vahvan jalansijan: sitä on tarjottu Jyväskylässä 20 vuotta. Täysin englanninkielistä logistiikan Bachelor -tutkintoa ei voi suorittaa missään muualla Euroopassa kuin Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

JAMKin hallintopäällikkö Mikko R. Salminen sai vuonna 1993 silloisena logistiikan koulutuspäällikkönä tehtäväkseen kansainvälistää logistiikan opetuksen Jyväskylän Teknillisessä Oppilaitoksessa:

  Pariisissa oli tuolloin kansainvälinen logistiikkaseminaari, jonka pohjalta muutamat logistiikkaa kouluttavat oppilaitokset muodostivat European Forum of Logistics Education (EFLE) –verkoston tukemaan logistiikan kansainvälisen opetuksen kasvua Euroopassa. Ensimmäinen puolen vuoden laajuinen englanninkielinen eurologistiikkakoulutus järjestettiin heti seuraavana vuonna ja sitä tarjottiin valmistuneille insinööreille. Koulutus oli uraauurtavassa asemassa ja sen kautta saatiin hyviä suhteita eurooppalaisiin partnereihin. Verkostot ovat toiminnassa vielä tänäkin päivänä, vaikka koulutus sellaisenaan lopetettiin vuosina 1998-99.

Ensimmäinen englanninkielinen Integrated Logistics -koulutus starttasi syksyllä 1995 ja vuotta myöhemmin aloitti ensimmäinen AMK:n nimissä toteutettu Logistics Engineering -koulutus. Mukana oli alusta asti runsaasti ulkomaalaisia opiskelijoita mm. Saksasta, Puolasta ja Venäjältä.

  Koulutus luotiin käytännössä tyhjästä: alan sanastoa piti koota alan lehdistä, sillä aineistoja aiheesta ei ollut saatavilla. Sisältöjä koottiin paljon itse saksankielisestä kirjallisuudesta. Tärkeintä koulutuksen pohjan luomiselle oli, että tutkinnon tuli täyttää eurooppalaiset insinööritutkinnon vaatimukset, Salminen jatkaa. 

Tänä päivänä JAMKin International Logistics- tutkinto-ohjelma houkuttelee hakijoita niin Venäjältä, Vietnamista kuin Kiinastakin. Ohjelman tunnettuuteen maailmalla on  vaikuttanut  EUR-ACE Bachelor –laatuleima. Akkreditoinnilla on iso merkitys JAMKille, sillä se kertoo, että Logistics engineering -koulutusohjelmalla on samat laatukriteerit kuin Euroopan johtavien oppilaitosten vastaavilla koulutusohjelmilla.

Erityistä ohjelmalle on se, että työllistymisprosentti on ollut alusta asti korkea.  Koulutus on houkutellut myös erityisen paljon naishakijoita monista insinööriohjelmista poiketen. Koulutusta pian 10 vuotta vetänyt lehtori Tommi Franssila uskoo, että heitä  houkuttaa tekniikkaa ja taloutta sisältävä kombinaatio. Opetus on paljon muutakin kuin maantiekuljetusta, on taloushallintoa ja johtamista. Opintoihin on mahdollista sisällyttää myös vaihtojaksoja maailmalla.

  Lukioenglannilla pärjää, koulutus sopii hyvin myös suomenkielisille nuorille, ilmapiiri on kansainvälinen niin kuin logistiikan luonteeseen kuuluu, Franssila pohtii.

Haku englanninkielisiin koulutuksiin alkaa 8.1.2016. Hakea voi myös sairaanhoitaja- ja tradenomiopintoihin.  Haku tapahtuu osoitteessa opintopolku.fi.

Lue lisää

Tutustu englanninkielisiin logistiikan opintoihin

Lisätietoja:
Hakijapalvelut, hakijapalvelut@jamk.fi, 040 556 0409, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Tommi Franssila, logistiikan lehtori, 040 594 6847, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, teknologia
Mikko R. Salminen, hallintojohtaja, 050 407 9507, etunimi.sukunimi@jamk, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

 

Takaisin