jamk.fi
6.10.2016

Jyväskylässä investoidaan miljardi tulevaisuuden hyvinvointiin

Jyväskylään rakennetaan miljardilla kansainvälisesti vetovoimainen hyvinvoinnin keskittymä liikunnan, urheilun, terveydenedistämisen, tutkimuksen ja opetuksen palveluille.

Jyväskylän Hippoksella investoidaan urheiluun ja liikuntaan 300 miljoona euroa. Samaan aikaan Jyväskylässä etenee toinen suurhanke, Kukkula, jossa rakennetaan täysin uutta Keski-Suomen keskussairaalaa ja sen ympärille hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluita ja yritystoimintaa. Kukkulan kokonaisinvestoinnit ovat 700 miljoonaa euroa. Tämän kaiken toteutumiseksi on 16 merkittävää toimijaa allekirjoittanut Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän aiesopimuksen 3.10.2016.

Jyväskylän vahva liikunta- ja hyvinvointialan tutkimusosaaminen luo poikkeuksellisen hyvät puitteet toiminnalle. Jo nyt Hippoksen liikunta-alueella on laajaa ja kansainvälisesti tunnustettua liikuntatutkimuksen ja mittaamisen osaamista. Kaupungissa sijaitsee Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, minkä lisäksi KIHU (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus) ja Likes (Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö) toimivat Jyväskylässä. Kansainvälisesti merkittävä liikuntatieteellinen mittauksen ja tutkimuksen osaaminen on houkutellut Hippokselle muun muassa F1-kuljettajia ja olympiatason huippu-urheilijoita. Tulevaisuuden Hippoksella tämä huippuosaaminen tuodaan ammattiurheilijoiden lisäksi myös arkiliikkujien ja harrastajien käyttöön. Alueen huippuosaaminen on synnyttänyt menestyviä kansainvälisiä yrityksiä, kuten Firstbeat Technologies Oy.

– Firstbeat on saanut alkunsa KIHU:lta ja olemme tehneet tiivistä yhteistyötä jo yli 20 vuoden ajan. Alan tutkimus on erittäin tärkeää liiketoiminnallemme, jotta pysymme mukana kansainvälisessä kilpailussa. On hienoa, että ihmisten hyvinvointia edistäviin tiloihin ja liikuntatutkimukseen investoidaan. Hippos sopii erinomaisesti keskittymän sijainniksi ja samalla lisää Jyväskylän alueen vetovoimaisuutta, kertoo Firstbeatin varatoimitusjohtaja Juho Tuppurainen.

Hippoksen tavoitteena on nousta Pohjoismaiden monipuolisimmaksi sisäliikuntakeskukseksi, jonne rakennetaan useille lajeille sopivia, muunneltavia tiloja. Liikunta- ja urheilutilaa tulee olemaan lähes 100 000 kerrosneliömetriä (k-m2). Lisäksi Hippokselle tulee liikuntalaboratorio-, yritys- ja toimistotiloja sekä kaupallista tilaa. Uuden Hippoksen rakentaminen käynnistyy vuonna 2017 ja toiminta alueella 2020. Hippoksen vuosittaiset käyttäjämäärät kasvavat nykyisestä 1,6 miljoonasta 3–5 miljoonaan kävijään. Kolminkertaistuvat tilat mahdollistavat laajan laji- ja tapahtumakirjon parkourista kansainvälisiin arvokisoihin.

3.10.2016 käynnistynyt Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä, jossa on mukana 16 alan keskeistä tahoa laajentaa liikunnan- ja hyvinvoinnin osaamisen entistä vahvemmin terveydenedistämiseen, kuntoutukseen ja sosiaalialaan. Osaamiskeskittymä hyödyntää Jyväskylän kaupunkikehitysalustojen Hippoksen ja Kukkulan yhteydessä syntyviä ekosysteemejä sekä resurssiviisaasti koko Keski-Suomen kehittämisympäristöjä. Kukkulalle nousee niin uusi sairaala kuin kokonainen terveyden ja hyvinvoinnin kampus ympäröivine asuntoineen ja palveluineen. Se palvelee Keski-Suomen ohella koko maata. Uuden sairaalan on tarkoitus olla valmiina vuonna 2020 ja se on kooltaan noin 100 000 k-m2. Alueelle sijoittuville yrityksillä on valittavana 50 000 k-m2 toimitilaa. Tilat tarjoavat erinomaiset puitteet monen profiilin yrityksille aina terveysteknologiasta hoivapalveluihin.

Hippoksen ja Kukkulan hankkeiden synergiahyödyt takaavat sen, että keskittymä kilpailee tulevaisuudessa kansainvälisesti merkittävimpien osaamiskeskittymien kanssa ainutlaatuisuudellaan. Keskittymät sijaitsevat myös fyysisesti hyvin lähellä toisiaan.

Osaamiskeskittymän painopisteinä ovat erityisesti terveyden edistäminen ja kuntoutus. Tutkimuksen, kehitystoiminnan, innovaatioprosessien ja koulutuksen kautta edistetään väestön hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Samalla innovaatiotoiminnan tuloksena syntyy alueen vahvuuksia hyödyntävä terveyden ja hyvinvointialan yrityskylä. Innovaatioiden synnyssä merkittävä rooli on myös Jyväskylän vahvalla ICT-alan ja kyberturvallisuuden osaamisella, jonka uskotaan vauhdittavan yrityksiä kohti uusia älykkäitä teknologisia hyvinvoinnin ratkaisuja. Näiden globaali kysyntä on huimassa kasvussa.

Keskeisenä elementtinä osaamiskeskittymässä kehitetään teknologisia ja kulttuurisia ratkaisuja hyvinvoinnin edistämiseen. Osaamiskeskittymän rakentaminen ja toiminta toteuttavat pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaa sekä Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategiaa.

Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän aiesopimuksen osapuolet ovat Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES sr., Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus, Keski-Suomen yrittäjät, Keski-Suomen yhteisöjen tuki ry, Jyväskylän Urheiluakatemia, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen Liikunta ry., Keski-Suomen Kauppakamari, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän Hippoksen Kehitys Oy, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto.

Lisätietoja:
kaupunginjohtaja Timo Koivisto, Jyväskylän kaupunki, 014 2661 501, 050 3362 819, timo.koivisto[at]jkl.fi
projektipäällikkö Kari Halinen, Jyväskylän kaupunki, 050 5737 034, kari.halinen[at]jkl.fi
varatoimitusjohtaja Juho Tuppurainen, Firstbeat Technologies Oy, 040 5205 986, juho.tuppurainen[at]firstbeat.fi
erityisasiantuntija, KTT, dosentti Jari Ritsilä, 050 443 2371, jari.ritsila[at]jyu.fi

Takaisin