jamk.fi
31.8.2016

Jyväskylän korkeakoululiikunta vakiintuu

Jyväskylän eri korkeakoulujen opiskelijat saavat jatkossakin tasapuoliset liikuntapalvelut, kun kolme korkeakoulua on jatkosopimuksella vakiinnuttanut yhteistyönsä. Jyväskylän yliopistossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa palvelut ovat tarjolla myös henkilöstölle. Noin 60 eri ryhmäliikunta- ja palloilulajin valikoima on tarjolla 55 euron vuosimaksulla. Palvelun tarjoaa yliopistoliikunnan kolmihenkinen toimisto, jonka opiskelijoista koostuvaan ohjaajaverkostoon kuuluu noin 40 liikunnanohjaajaa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) ja Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) Jyväskylän alueyksikkö ovat solmineet Jyväskylän yliopiston kanssa toistaiseksi voimassa olevat sopimukset Jyväskylän korkeakoululiikunnasta, joten vuonna 2013 aloitettu korkeakoululiikunta jatkuu entistä vakaammalla pohjalla. Jyväskylän korkeakoululiikunnan tarjonta on laajentunut pikkuhiljaa. Toimintaa aloitettiin yhteisellä ryhmäliikunnalla, vuonna 2014 mukaan tuli myös yhteiset palloiluvuorot ja syksystä 2016 lähtien korkeakoululiikunta tarjoaa myös kuntosalipalveluja, jotka syksyllä tulevat olemaan Kortepohjan kuntosalissa.

Jyväskylän korkeakoululiikunnan syksyn ohjelma sisältää yli 60 tuntia ryhmäliikuntaa, yli 40 palloiluvuoroa ja Kortepohjan kuntosalin.

Ryhmäliikuntaan pyritään tuomaan kausittain uusia tunteja ja säilyttämään suositut vanhat tunnit. Tämän syksyn uutuuksia ovat mm.

  • handstand, jossa seisotaan käsillä sekä tehdään tähän liittyviä liikkuvuus-, kunto- ja  voimaharjoitteita 
  • flowjooga, jossa liikkeen annetaan virrata musiikin tahdissa. Flowjooga voimistaa kehoa, haastaa tasapainoa ja lisää liikkuvuutta.
  • katutanssit on tanssilaji, joka sekoittaa eri ”kadulta” lähtöisin olevia tyylejä kuten esim. hiphoppia ja breakdanceaa.

Palloiluissa jatketaan tutuilla lajeilla, jotka vetävät paljon opiskelijoita. Suosituimpia palloiluvuoroja ovat jääkiekko, koripallo, lentopallo, salibandy ja sulkapallo. Ohjelmassa on kuitenkin myös monia muita lajeja kuten Irlannista kotoisin oleva gaelilainen jalkapallo sekä kriketti, jotka houkuttelevat ulkomaalaisia opiskelijoita.

Opiskelijoiden kiinnostus kuntosaliharjoitteluun on lisääntynyt vuosi vuodelta ja tämän vuoksi Jyväskylän korkeakoululiikunnan tarjontaan haluttiin myös tämä mahdollisuus. Liikuntatarran hankkineet voivat nyt hyödyntää kuntosalia viikon jokaisena päivänä aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Humakin lehtori Maarit Honkonen-Seppälä toteaa Jyväskylän korkeakoululiikunnasta seuraavaa:

– Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat päässeet syksystä 2014 alkaen mukaan Jyväskylän korkeakoululiikuntaan. Meidän opiskelijat ovat olleet tosi tyytyväisiä. Erityskiitos tulee monipuolisesta ja laajasta tarjonnasta ja erityisen ammattitaitoisesta ohjauksesta erityisesti ryhmäliikunnassa. Ilolla jatkamme yhteistyötä ja näin osaltamme kannustamme korkeakouluopiskelijoita huolehtimaan omasta kunnostaan ja terveydestään.

JAMKin henkilöstöpäällikkö Annukka Akselin toteaa: 

– Korkeakoululiikunta tarjoaa laadukkaat ja monipuoliset liikuntapalvelut kaikille jamkilaisille – sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. 55 euroa lukuvuodessa on pieni summa, kun ajattelee, miten paljon sillä hinnalla voi liikkua.  Yhteinen korkeakoululiikunta on myös erinomainen esimerkki yliopistoa ja JAMKia hyödyttävästä yhteistyöstä.

Jyväskylän korkeakoululiikunnan palveluihin myytiin vuonna 2015 yhteensä yli 4400 liikuntatarraa. Tämän vuoden tarramyynnin toivotaan kasvavan entisestään. Suurin osa liikuntapalvelujen käyttäjistä ostaa syksyllä koko lukuvuoden liikuntatarran.

Jyväskylän yliopiston liikuntapäällikkö Anneli Mörä-Leino on iloinen siitä, että liikuntapalveluista saatu palaute on ollut enimmäkseen erittäin positiivista ja siitä, että sekä opiskelijat esittävät jatkuvasti uusia ideoita. Ohjaajatkin ovat aktiivisia ja tuovat tarjontaan uuden tyyppisiä tunteja.  Moni henkilökuntaan kuuluva haluaa osallistua samoille tutuille tunneille vuodesta toiseen, mutta opiskelijat kaipaavat jatkuvasti pieniä muutoksia ohjelmaan.

Lisätietoja:
Annukka Akselin, henkilöstöpäällikkö, 050 4232412, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu