jamk.fi
28.10.2016

Jyväskylän kätilö- ja fysioterapeuttikoulutukset ovat nuoria keski-ikäisiä

Ensi viikolla Jyväskylän ammattikorkeakoulussa juhlitaan 40-vuotiasta kätilökoulutusta ja 50-vuotiasta fysioterapeuttikoulutusta. Molemmat tutkinto-ohjelmat ovat JAMKin vetovoimaisimpien joukossa ja kärkisijoilla vastaavien koulutuksien vetovoimien valtakunnallisessa vertailussa.

Juhlavuoden kunniaksi kätilöopiskelijat ja opettajat järjestävät kutsuvieraille suunnatun juhlaseminaarin ja kätilökoulutuksen avoimet ovet tiistaina 1.11.2016 klo 10-13.30 Lutakon kampuksella Dynamossa, Piippukatu 2. Fysioterapeuttikoulutuksen juhlaseminaari entisille ja nykyisille opiskelijoille, työntekijöille ja yhteistyökumppaneille järjestetään perjantaina 4.11.klo 9.00 alkaen Dynamon auditoriossa.

Valtakunnallisesti vuosi 2016 on myös kätilökoulutuksen 200-vuotisjuhlavuosi. Ensimmäinen kätilöitä kouluttanut synnytyslaitos perustettiin Turkuun vuonna 1816. Keski-Suomessa kätilökoulutus alkoi sairaanhoito-oppilaitoksessa vuonna 1975. Koulutus siirtyi Jyväskylän ammattikorkeakouluun vuonna 1996. Tämän vuoden loppuun mennessä JAMKista on valmistunut noin 270 kätilöä.

Kätilöt edustavat Suomessa vanhinta naisten ammattikuntaa. Kyseessä on ensimmäinen erityisesti naisille suunnattu ammatillinen koulutus. 

–Nykyisin kätilökoulutuksesta valmistuu seksuaali- ja lisääntymisterveyden asiantuntijoita, joilla on osaamista raskauden-, synnytyksen ja lapsivuoteen aikaisesta kätilötyöstä sekä naistentautien hoitotyöstä, koulutusvastaava Elina Tiainen kertoo.

– Kätilön ammatti edellyttää mm. vahvaa näyttöön perustuvaa kliinistä osaamista sekä kohtaamistaitoja. JAMKin kätilökoulutuksessa näitä taitoja opiskellaan kontakti- ja virtuaaliopintojen yhteydessä hyödyntäen erimuotoista harjoittelua, kuten toiminnallisia harjoituksia, dialogitreenejä ja simulaatiotilanteita, Tiainen jatkaa.

Fysioterapeuttikoulutus alkoi Keski-Suomen sairaanhoito-oppilaitoksessa vuonna 1966. JAMKissa koulutus käynnistyi ammattikorkeakoulukokeiluna vuonna 1996. Tähän mennessä JAMKista on valmistunut lähes 600 fysioterapeuttia.

Fysioterapeuttikoulutus on yksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Metropolia amk:n uuden kuntoutuksen osaamiskeskittymän koulutuksista.

– Jyväskylä ainutlaatuisena kuntoutuksen sekä liikunta- ja terveysosaamisen keskuksena tarjoaa monipuolisen toimintaympäristön fysioterapeutin osaamisen kehittämiselle. Kuntoutuksen osaamiskeskittymä toimii jatkossa valtakunnallisesti merkittävänä kuntoutuksen koulutuksen kehittämisen ja kuntoutuksen kokonaisuudistuksen suunnannäyttäjänä, koulutuspäällikkö Mirja Immonen sanoo.

Median edustajat ovat tervetulleita osallistumaan juhlaviikon tapahtumiin!

Fysioterapeuttikoulutuksen 50-vuotisjuhla

Kätilökoulutuksen avoimet ovet

Lisätietoja:
Mirja Immonen, koulutuspäällikkö, 040 547 8949, etunimi.sukunimi@jamk.fi sekä Elina Tiainen, lehtori, 040 098 9451, etunimi.sukunimi@jamk.fi,  Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö

Takaisin