jamk.fi
29.1.2016

JAMK suosituin ammatillisten opettajakorkeakoulujen haussa: ”Työelämätrendi nousussa”

Ammatillisten opettajakorkeakoulujen haku päättyi 27. tammikuuta. Hakijamäärän perusteella kärkisijan nappasi jälleen JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu. Työelämän muutokset ajavat aikuisia hakemaan lisäkoulutusta.

Alustavien tietojen mukaan Suomen viiteen ammatilliseen opettajakorkeakouluun tuli tänä vuonna yhteensä 6683 hakemusta. Näistä 1359 hakemusta oli JAMKin ammatilliseen opettajankoulutukseen, 159 hakemusta ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen ja 246 hakemusta opinto-ohjaajankoulutukseen. Opiskelupaikkoja JAMKissa on tarjolla yhteensä 460 uudelle opiskelijalle.

Ammatillinen opettajankoulutus antaa eri alojen ammattilaisille pätevyyden toimia oman alansa opettajina, mutta myös työelämässä tarpeellista osaamista.

– Koulutus voi vahvistaa asemia työmarkkinoilla, sillä ilman pedagogisia opintoja ei voi Suomessa esimerkiksi saada opettajan virkaa. Nouseva trendi on se, että ammatilliseen opettajankoulutukseen haetaan suoraan työelämästä. Tähtäimessä ei välttämättä edes ole opettajan ura, vaan taitoja hyödynnetään työelämän kehittämistehtävissä, kertoo opettajankoulutuspäällikkö Harri Keurulainen JAMKista.

Hyvä esimerkki työelämätaustaisesta opiskelijasta on jyväskyläläinen yrittäjä Vilma Mutka, joka aloitti opettajaopintonsa syksyllä 2015. Vaikka Mutka on toiminut jo vuosia johtamisen ja oppimisen valmentajana, tulivat opettajaopinnot tarpeeseen.

– Valmentajana, kouluttajana ja fasilitaattorina tarvitsen pedagogisia taitoja. Halusin syventää osaamistani entisestään ja saada toki myös virallisen pätevyyden koulutuksesta.
30 aikuisopiskelijan monialaisessa ryhmässämme juttua riittää ja tietotaito vaihtaa omistajaa vauhdilla, Mutka naurahtaa.

– En näe itseäni täyspäiväisesti opettajan työssä, mutta teen yrittäjänä yhteistyötä monenlaisten työyhteisöjen ja verkostojen, myös oppilaitosten kanssa. Uskon, että oppimisympäristöt ja työympäristöt lähenevät toisiaan päivä päivältä. Eräänlaisena sillanrakentajana korostan oppimisen tärkeyttä työpaikoilla ja vastaavasti työelämäkontaktien merkitystä oppilaitoksissa.

JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu on pedagoginen asiantuntijayhteisö, joka kouluttaa aikuisista opetusalan osaajia eri puolilla Suomea. Toimintaan kuuluvat olennaisesti myös täydennyskoulutukset ja palvelut organisaatioille sekä tutkimus- ja kehitystyö koulutuksen saralla.

Lisätietoja:
Harri Keurulainen, opettajankoulutuspäällikkö, 040 5323 147, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammatilinen opettajakorkeakoulu sekä opettajaopiskelija, yrittäjä Vilma Mutka, 040 5050 216, etunimi.sukunimi@jamk.fi

Takaisin