jamk.fi
15.4.2016

Biotalousalan koulutus digiloikkaa Keski-Suomessa

Biotalousalan koulutusta digitalisoidaan vauhdilla JAMKin ja Pohjoisen Keski-Suomen oppilaitosten yhteistyönä. Avainasemassa olevien opettajien pedagogisia taitoja kehitetään työpajoissa ympäri maakuntaa.

Keskisuomalaiset oppilaitokset edistävät yhdessä digitaalisten välineiden hyödyntämistä biotalousalan opinnoissa, jotta opiskelijoita vetävä koulutus olisi tavoitettavampaa ja tuottaisi huippuosaajia sujuvammin. Tavoitteena on myös vahvistaa Keski-Suomen asemaa alan osaamiskeskittymänä.

Oppilaitokset kokeilevat käytännössä erilaisia digivälineitä hyödyntäviä pedagogisia ratkaisuja. Kokeilujen onnistumisen ja niistä oppimisen kannalta avainasemassa ovat opettajien taidot ja asenteet. Huhtikuussa oppilaitosten henkilökunta pääseekin ottamaan digiloikkaa työpajapäivien aikana. Pari työpajaa on jo takana ja tiistaina 19.4. tavataan vielä Viitasaaren lukiossa,sekä 2.5. Saarijärvellä JAMKin Biotalousinsituutissa.

– Käsittelemme opettajien toivomia aiheita ja caseja. Annamme ratkaisuihin ohjausta ja vinkkejä, eli laitteet ja sovellukset otetaan heti testiin, kertoo projektipäällikkö Ari Langén JAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta.

– Opettajan digitaitoja ei ole tai tule muuten kuin kokeilemalla. Tilanne on osittain samanlainen kuin vaikkapa uuden kaukosäätimen kanssa: hetken aikaa on opeteltava, mitä mistäkin nappulasta tapahtuu ja laitettava perusasetukset kuntoon. Keskiössä on kuitenkin kaukosäätimen sijasta kanavien sisältö. Opetuksen digivälineistä puhuttaessa polttopisteessä on oppiminen ja oppija, ei itsessään väline.

Työpajojen takana on syksyllä 2015 käynnistynyt Jyväskylän ammattikorkeakoulun sekä Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston ja lukiokoulutuksen yhteinen Uusi oppiminen – uudet ympäristöt (UP) -hanke. Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa hankkeessa kokeilujen kautta kehitetään toimintamalleja itselle ja laajempaankin levitykseen.

UP-hanke on saanut aikaan myös uusia ratkaisuja. Esimerkiksi Viitasaaren ja Pihtiputaan lukiot kokeilevat yhdessä JAMKin biotalousinsituutin kanssa ”Innovations in Bioeconomy” -kurssia, jonka ansiosta opiskelija saa jo lukiotodistukseen merkinnän alan opintojakson suorittamisesta. Samalla etsitään opiskelijoille uuttaa väylää toiselta asteelta korkea-asteelle.

Lisätietoja:
Ari Langén, projektipäällikkö,  050 363 8882, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu

 

 

Takaisin