jamk.fi
14.8.2015

Toisen ja korkea-asteen oppilaitokset testaavat yhteisiä yrittäjyysopintoja

Jyväskylän alueella keskitytään alkavana lukuvuonna aiempaa vahvemmin yrittäjyyskoulutukseen, kun Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä testaavat ensimmäistä kertaa yhteisiä yrittäjyysopintoja. Oppilaitoksissa on yhteensä noin 45 000 opiskelijaa.

Oppilaitokset järjestävät yhteistyössä uusia kursseja ja tiivistävät yrittäjyyden kokeilemiseen liittyvää yhteistyötä. Uudella Unelmat+Inspiraatio! -kurssilla opiskelijoita innostetaan pohtimaan itsensä työllistämistä suhteessa omiin ammatillisiin unelmiin.

Osuuskunta Goes on the Road -kurssilla lähdetään tien päälle tutustumaan erilaisiin osuuskuntiin ja osuuskuntayrittäjyyteen. Lisäksi Jyväskylän alueelle synnytetään eri koulutusasteiden ja eri alojen opiskelijoiden perustamia kokeiluyrityksiä, kun toisella asteella jo kymmenen vuotta pyörinyt NY (Nuori Yrittäjyys) -ohjelma tuodaan myös korkea-asteelle. Ohjelmissa opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivia NY-yrityksiä ja kokeilevat näin yrittäjyyttä käytännössä yhden lukuvuoden ajan.

Uudenlaisilla yrittäjyysopinnoilla vahvistetaan opiskelijoiden kykyä ottaa itse vastuuta omasta työllistymisestä ja oman työpaikan rakentamisesta. Työtä ei enää synny itsestään ja Keski-Suomen vajoamisesta maan synkimmäksi työttömyysalueeksi on uutisoitu viime aikoina paljon. Kun pysyviä työpaikkoja on tarjolla yhä vähemmän, halutaan opiskelijoita rohkaista pohtimaan yrittäjyyttä yhtenä todellisena työllistymisvaihtoehtona alasta ja oppilaitoksesta riippumatta. Oppilaitosten yhteinen yrittäjyyskoulutus mahdollistaa myös monialaiset kohtaamiset, joista voi syntyä aivan uudenlaisia liikeideoita.

Alkava lukuvuosi on yhteisten yrittäjyysopintojen pilottivuosi. Kokemusten ja palautteiden perusteella alueelle rakennetaan pysyvä, oppilaitosten yhteinen yrittäjyysopintojen kokonaisuus. Uudenlaisen oppilaitosyhteistyön ja yrittäjyyskoulutuksen kehittämisen taustalla on Keski-Suomen liiton rahoittama Yrittäjyys yhdistää -hanke.

Lisätietoja:
Niina Pitkänen, projektipäällikkö, 0400 247 465, etunimi.sukunimi@jyu.fi, Jyväskylän yliopisto

 

Takaisin