jamk.fi
22.10.2015

Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeus edistää hoidon saatavuutta

Lääkkeitä määräävien hoitajien täydennyskoulutuspäivään Jyväskylään on kokoontunut tänään noin 100 ammattilaista eri puolilta maata päivittämään osaamistaan ja jakamaan kokemuksiaan.

Lääkkeenmääräämisoikeuden omaavia sairaanhoitajia on jo lähes 200 ja koulutuksessa on parhaillaan 64 hoitajaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta uudistettaessa sairaanhoitajan uusi tehtävänkuva on keino parantaa palvelujen saatavuutta ja turvata lähipalvelut kustannustehokkaasti. Kaikki oikeuden saaneet hoitajat työskentelevät kuntasektorilla, sillä koulutuksella halutaan parantaa julkisen sektorin terveyspalveluja ja joustavoittaa potilaiden hoitoon pääsyä. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella työskentelee noin 40 lääkkeitä määräävää sairaanhoitajaa.

Kelan tilastojen mukaan sairaanhoitajien kirjoittamissa lääkemääräyksissä suurimpia lääkeaineryhmiä ovat systeemisesti vaikuttavat infektiolääkkeet ja sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman asiantuntijatyöryhmän raportti rajatun lääkkeenmääräämisen edellyttämän koulutuksen toteutumisen ja kehittämistarpeiden arvioinnista tulee lähiviikkoina toiselle kuulemiskierrokselle.

Sairaanhoitajan lääkeenmääräämiskoulutusta toteuttavat Jyväskylän, Karelia (Joensuu), Lahden, Oulun seudun, Saimaan (Lappeenranta), Tampereen, Turun ja Laurea (Tikkurila) ammattikorkeakoulu. Seuraavat koulutusryhmät käynnistyvät tammikuussa 2016. Haku Jyväskylän ammattikorkeakouluun päättyy 13.11.2015.

Lisätietoja:
Johanna Heikkilä, asiantuntija, 040 848 8623, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointi

 

Jaa

Takaisin