jamk.fi
12.6.2015

JYP Jyväskylä Oy:n vuosittainen talousvaikutus alueelle noin 6 miljoonaa euroa

Liigassa pelaava JYP tuottaa toiminta-alueelleen lähes 6 miljoonan euron talousvaikutuksen. JYP Jyväskylä Oy:n palkkalistoilla on 50 vakituista työntekijää, joista suurin osa on pelaajia. Niinpä JYPin maksama vuosittainen palkkasumma vastaa suomalaisen palkansaajan keskiansiolla mitattuna noin sata henkeä työllistävän yrityksen palkkasummaa. Talousvaikutustutkimuksen on tehnyt Jyväskylän ammattikorkeakoulun Sport Business School.

 Sport Business School on tutkinut aiemmin myös Neste Oil Rally Finlandin talousvaikutusta Jyväskylän seudulle. Tutkimuksen kohteena oli JYP Jyväskylä Oy:n tilivuosi 1.5. 2013–30.4. 2014.

JYP Jyväskylä Oy:n tuottamat taloudelliset vaikutukset muodostuvat pääosin maksetuista palkoista, maksetuista ennakonpidätys- ja työnantajamaksuista ja alueen yrityksiltä ostetuista tuotteista ja palveluista sekä ottelutapahtumien tuottamista talousvaikutuksista.

- Tutkimus osoittaa, että JYPin talousvaikutus toiminta-alueelle on merkittävä. Esimerkiksi Jyväskylän kaupungille JYP tuottaa vuosittain maksettujen palkkojen kautta kunnallisverotuottoa ja käyttömaksutuloa lähes miljoona euroa ja kotiottelut tuottavat lisäksi Jyväskylään 0,6 miljoonan euron tulovirrat, tutkimusryhmän vetäjä, urheilumarkkinoinnin lehtori Risto Rasku Jyväskylän ammattikorkeakoulusta toteaa.

Lisäksi JYP maksaa pääomia ja pääomakustannuksia kaupungin enemmistöomistaman Jyväskylän Jäähalli Oy:n osakkaana. Näitä ei yllä mainituissa luvuissa ole otettu huomioon.

- Tutkimustulokset osoittavat, että JYP Jyväskylä Oy:n toimintaa ja merkitystä on syytä arvioida urheilullisten mittareiden lisäksi myös elinkeinopoliittisesti. Olemme urheiluelämysten tuottaja, joka on myös merkittävä työllistäjä ja taloudellisen toimeliaisuuden synnyttäjä. Lisäksi tutkimuksen ulkopuolelle jäi vielä JYPin Jyväskylälle ja koko Keski-Suomelle tuottama imagovaikutus, joka Suomen seuratuimmassa urheilulajissa on melkoinen, JYP Jyväskylä Oy:n toimitusjohtaja Kari Tyni kertoo.

Tutkimuksen suorittanut Sport Business School Finland on Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Haaga-Helia  ammattikorkeakoulun yhteinen toimintakonsepti, joka vastaa urheilutalouden ja –johtamisen  korkeakoulutuksesta sekä toimialan kehittämisestä. Sport Business School Finland toimii osana laajaa kansainvälistä yhteistyöverkostoa ja tuottaa koulutuksen lisäksi tutkimuspalveluita alan yritysten sekä esimerkiksi kaupunkien tarpeisiin.

Lisätietoja:
Risto Rasku, lehtori, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoimintayksikkö/Sport Business School, puh. 040 700 4920
Kari Tyni, toimitusjohtaja, JYP Jyväskylä Oy, puh. 0400 642 876