jamk.fi
11.3.2015

Elämyksellisyyttä kouluruokailuun Jyväskylän yläkouluissa

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Kylän kattaus järjestävät neljä kouluruokailun teemapäivää Jyväskylässä maaliskuun aikana.

Tavoitteena on tuoda ruokakasvatusta kouluruokailun kautta yläkouluihin. Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi -tutkimuksen mukaan joka kolmas nuori jättää lounaan väliin koulussa. Ruokakasvatuksen merkitys peruskoulujen opetussuunnitelmissa korostuu tulevaisuudessa.

– Restonomiopiskelijat järjestivät Jyväskylän yläkouluilla työpajat, joissa koottiin yläkoululaisten toiveet kouluruokailun kehittämiseksi huomioiden mm. tilat, ruuan maut ja visuaalisuus. Toisin kuin saattaisi olettaa, nuoret eivät toivoneet pizzaa ja jäätelöä, vaan toiveet olivat varsin realistisia ja hyvinvointia edistäviä. Moni toivoi lisää viihtyvyyttä ja kiireettömyyttä, salaattibaari keräsi myös kannattajia. Päätavoite meillä työpajoissa oli tuoda jokaisen projektissa mukana olevan koulun oma ääni ja tahtotila näkyviin ja käyttäjät mukaan kehittämiseen,  lehtori Karoliina Väisänen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta kertoo.

Kouluruokailupäivien toteutuksesta vastaa parinkymmenen hengen restonomiopiskelijaryhmä. Koulujen teemapäivissä näkyy koko koulun osallistuminen päivän toteutukseen. Projektissa mukana oleva Mankolan koulu määritteli teemapäivän tavoitteeksi tapakasvatuksen, kouluruoan arvostuksen parantamisen ja ruokailun elämyksellisyyden lisäämisen.

– Mankolan koulussa on 18.3. oppilaiden toivomaa jälkiruokaa ja heidän musiikkiesityksiään ruokalassa. Työpajaan osallistuneille on järjestetty kattauskilpailu: ryhmien suunnittelemat mallikattaukset ovat kouluruokapäivänä esillä koulun aulassa ja kaikki saavat käydä äänestämässä suosikkiaan, kertoo restonomiopiskelija Jenna Aho.

– Pyrimme myös somistamaan ruokalaa viihtyisämmäksi päivää varten yhdessä oppilaiden kanssa. Lisäksi suunnitelmissa on pistää pystyyn juuresten maistatuspiste.

Teemapäivät Jyväskylässä:  

Mankolan koulu 18.3.
Vaajakosken yläkoulu 20.3.
Palokan koulu 26.3.
Lehtisaaren koulu 26.3.

Lisätietoja:
Karoliina Väisänen, lehtori, 040 865 6879, etunimi.sukunimi@jamk.fi sekä Jenna Aho, restonomiopiskelija, 050 4313069, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoimintayksikkö