jamk.fi
29.6.2015

AmO on ammatillisen opettajankoulutuksen suorittanut opettaja

Suomeen on saatu uusi lyhenne AmO, joka tarkoittaa ammatillisen opettajankoulutuksen suorittanutta opettajaa. Tittelilyhenne hyväksyttiin kielitoimistossa ja ammatilliset opettajat saavat ottaa sen käyttöön heti. Asiasta uutisoi muun muassa Opettajien Ammattijärjestö OAJ.

AmO-lyhenne nostaa osaltaan ammatillisen opettajankoulutuksen suorittaneiden opettajien asemaa sekä ammatillisen opettajankoulutuksen tunnettuutta. Käyttäjiä lyhenteelle löytyy, sillä jo pelkästään JAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta valmistuu vuosittain noin 400 uutta opetusalan ammattilaista.

Yksi JAMKista valmistunut AmO on Jyväskylässä asuva Janne Ryynänen. Ryynänen on 45-vuotias sairaanhoitoalan ammattilainen, joka aloitti vuoden vaihteessa Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan päätoimisena tuntiopettajana. Hän on myös virkavapaalla Keski-Suomen keskussairaalalta vuoden 2015 loppuun.

– AmO kuulostaa hyvälle lyhenteelle, joka on mukava ottaa käyttöön. Luin asiasta uutisista ja kerroin siitä heti myös vaimolleni. Hauskaa oli se, että vain parin tunnin päästä minulta jo kyseltiin mielipidettä asiasta, Ryynänen kertoo.

– Oma tieni ammatilliseksi opettajaksi oli aika luonteva, sillä opettaminen on aina kiinnostanut minua. Hieman asiaan lienee vaikuttanut se, että neljästä sisaruksestani kolme työskentelee opettajina. Ammatillinen opettajankoulutus oli sujuva tapa pätevöityä aikuisiällä oman alani opettajaksi.

Lyhenteen takana ovat Suomessa toimivat viisi ammatillista opettajakorkeakoulua. JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu kouluttaa Jyväskylän lisäksi opiskelijoita eri puolilla Suomea sekä verkossa. Tänä vuonna ammatilliseen opettajankoulutukseen oli ennätysmäärä hakijoita, joiden joukosta valitut uudet opiskelijat aloittavat opintonsa elokuussa. Seuraava hakuaika on tammikuussa 2016.

Lue lisää ammatillisesta opettajankoulutuksesta

 

Takaisin