jamk.fi
24.9.2014

Ura uusiksi akateemisena aikuisena

Keski-Suomessa korkeakoulutettujen työttömyys hipoo ennätyslukemia. Aikuiskouluttajan pedagogiset opinnot antavat akateemisille työttömille opettajan pätevyyden ja uusia uramahdollisuuksia vain puolessa vuodessa.

Työelämän käänteet voivat olla armottomia niin vasta valmistuneille kuin kokeneemmillekin ammattilaisille. ELY-keskuksen rahoittamissa aikuiskouluttajan pedagogisissa opinnoissa (AKPO) korkeakoulutetut työttömät tai työttömyysuhan alla olevat hankkivat opettajan pedagogisen pätevyyden. Opintojen myötä uusi ura voi löytyä oman alan opetustehtävien parista.

JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun toteuttamasta koulutusryhmästä valmistui syyskuussa 15 pätevää opettajaa. Opiskelijoista Tarja Rautio-Ottmann työllistyi sivutoimiseksi opettajaksi Jämsän ammattiopistoon.

– Urani oli nousukiidossa. Start up -yrityksen projektipäällikkönä tein muun muassa koulutussuunnittelua sekä kouluttajan tehtäviä Kiinan markkinoilla. Sitten tulikin mahalasku, kun yritys joutui irtisanomaan koko remmin. Tuossa tilanteessa opettajankoulutus oli oikeastaan suora väylä uuteen alkuun, pelastusköysi työttömyysuhan alla, Rautio-Ottmann kuvailee tilannettaan.

Tiivistahtinen koulutus sisälsi pedagogiset opinnot, joita ilman Suomessa et voi esimerkiksi saada opettajan virkaa. Käytäntöön taitoja vietiin harjoittelujaksolla.

– Koulutuksen aikana muutin Keuruulta Jämsään ja keksin hakea Jämsän ammattiopistolta harjoittelupaikkaa. Jo muutaman viikon kuluttua puhelinsoitostani aloitin siellä harjoitteluni. Minulla oli onnea, sillä allekirjoitin sivutoimisen opettajan työsopimuksen juuri ennen opettajaksi valmistumistani. Alku on ollut rankkaa, mutta pikku hiljaa opettelen nauttimaan "pedagogisesta vapaudesta", Rautio-Ottmann kertoo.

Loppupalautteiden perusteella koulutus onnistui auttamaan uralla eteenpäin tavalla tai toisella. Koulutus antaa hyvät valmiudet myös esimerkiksi työyhteisöjen koulutus- ja  kehittämistehtäviin.

– Työllistymisten lisäksi valmistuneille oli avautunut uusia ajatusmalleja ja ideoita työllistymiseen. Koulutuksen ajan opiskelijoilla oli tukenaan myös ikioma kurssikummi TE-keskuksesta, jonka kanssa pystyi asioimaan suoraan, kertoo ryhmän kouluttaja Sinikka Blom.

Vastaavan pedagogisen pätevyyden voi hankkia myös ammatillisessa opettajankoulutuksessa, johon haetaan ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteishaussa. Seuraava hakuaika on 7. - 27.1.2015. Lisää opettajaopinnoista voit lukea täältä.

Lisätietoja:
Sinikka Blom, opettajankouluttaja, 040 3527 500, etunimi.sukunimi@jamk.fi ja Pirjo Hänninen, opettajankouluttaja, 050 5938 826, etunimi.sukunimi@jamk.fi , Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu
Tarja Rautio-Ottman, AKPO-opiskelija, 045 1267 333, tarja.ottman@saunalahti.fi

Takaisin