24.6.2014

Työnhaku muuttaa muotoaan: nyt etsitään piilotyöpaikkoja

Piilotyöpaikat ovat paikkoja, joihin ei haeta henkilöä julkisen haun kautta. Usein työpaikan saa se, joka ymmärtää itse kysyä paikkaa ja on sopiva tehtävään.

 

Sosiaalinen media on avannut väyliä piilotyöpaikkojen löytymiseen, mutta toisaalta henkilökohtainen kontaktointi on entistä tärkeämpää. JAMKin uusi Urakortit uusiksi -julkaisu opastaa piilotyöpaikan etsimiseen ja löytämiseen.Kun työpaikkoja etsittiin aikaisemmin vain lehtien palstoilta ja erilaisilta rekrytointisivuilta, puhutaan nyt piilotyöpaikoista. Mitä piilotyöpaikat ovat? Mistä niitä löytää?

– Perinteisesti työnhaku keskitetään vain avoimiin työpaikkoihin. Piilotyöpaikat muodostavat kuitenkin valtaosan työmarkkinoista. Työnhakua on sen vuoksi toteutettava uudistunein keinoin, kertoo toinen Urakortit uusiksi –kirjan kirjoittajista, JAMKin johtamisen ja markkinoinnin opettaja ja asiantuntija Maija Haaranen.

Haarasen ja  JAMKin taloushallinnon lehtorin ja uraohjauksen parissa työskentelevän Erica Svärdin kirjassa työnhakua käsitellään 7T-projekti-mallin mukaan. Lähtökohtana työnhaulle on työelämän muutosten ymmärtäminen ja toimialojen aktiivinen seuranta.

– Moderni työnhaku on projekti, joka vaatii selkeää tavoitteenasettelua, systemaattista toimintaa ja järjestelmällistä tiedon hankintaa. Oman osaamisen tunnistaminen ja tuotteistaminen takaavat osaamisen markkinoinnin oikeille kohderyhmille – potentiaalisille työnantajille, Haaranen kuvaa.

Työnhaun näkökulmasta tärkeimpiä seurattavia sosiaalisen median kanavia ovat LinkedIn, Twitter ja Facebook. 

– Piilotyöpaikkoja syntyy kaikenlaisissa organisaatioissa. Todennäköisimmin työvoimaa tarvitsevat yritykset, jotka kasvavat ja menestyvät hyvin, Haaranen pohtii.

Urakortit uusiksi julkaisun voi tilata jo nyt sähköisenä. Painettu versio ilmestyy elokuun alussa.

Lisätietoja:
Maija Haaranen, johtamisen ja markkinoinnin opettaja, 040 544 6923 sekä Erica Svärd, taloushallinnon lehtori, 040 5364502, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoiminta ja palvelut -yksikkö

Takaisin