jamk.fi
1.12.2014

JAMKissa kehitettiin keinoja lapsiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisyyn

Lasten tunne- ja turvataidot osaamiseksi -hankkeessa on kehitetty työmenetelmiä lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn. Hankkeen tuloksia kuullaan loppuseminaarissa keskiviikkona 3.12. klo 10–15.30 JAMKin Lutakon kampuksella Dynamon auditoriossa, Piippukatu 2.

Tunne- ja turvataitokasvatusta tulee tarjota lapsille heidän omissa kasvuympäristöissään. Lapsille on annettava tietoa heidän oikeudestaan olla olemassa, elää turvassa ja saada aikuisten apua. Lisäksi heitä on opetettava toimimaan oikein turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa, kuten kiusaamisen, ahdistelun tai väkivallan yhteydessä. Myös turvalliseen internetin ja sosiaalisen median käyttöön tarvitaan ohjeita.

Vastuu lasten turvallisuudesta on kuitenkin aina aikuisilla, joiden tulee voida turvata lapsille kasvurauha.

- On tärkeää, että lasten ympärillä olevat aikuiset ovat valppaita, välittävät ja ovat kiinnostuneita lapsista sekä käyvät keskustelua mm. lasten suojaamisesta vahingoittavilta ja mieltä järkyttäviltä kokemuksilta sekä sopivat yhdessä elämisen pelisäännöistä ja rajoista, lehtori Riitta Ala-Luhtala kertoo.

Hankkeessa kehitettiin myös työkaluja ammattihenkilöiden tueksi lasten turvallisuuden vahvistamisessa muun muassa neuvoloissa, varhaiskasvatuksessa, sosiaalityössä ja perusopetuksessa.

Lisätietoja:
Riitta Ala-Luhtala, lehtori, 040 553 5649, etunimi.sukunimi@jamk.fi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö
www.jamk.fi/tuta

Takaisin