jamk.fi
11.6.2014

Keski-Suomen maakuntakala on erittäin uhanalainen

Keski-Suomen maakuntakala, järvitaimen, on todettu Suomen lajien uhanalaisuusluokituksessa erittäin uhanalaiseksi. Ihmisen toiminnan vaikutuksesta vaeltavan järvitaimenen elinolosuhteet ovat heikentyneet voimakkaasti, mistä on seurannut kantojen romahtaminen ja vaelluskäyttäytymisen väheneminen.

aajalla alueella liikkuva järvitaimen on kohdannut kutualueiden pilaantumisen, vaellusreittien tukkeutumisen ja tehokkaat pyydykset.

–  Maakuntamme vesiluonnon symbolin tila on surkea, mikä ei ole kunniaksi keskisuomalaisille, mutta merkitsee myös mahdollisuuksien menetyksiä varsinkin matkailuelinkeinossa ja alueen imagon kannalta, Järvitaimenkannat kasvuun Keski-Suomessa –hankkeen projektipäällikkö Suvi Ahonen kertoo.

Tervetuloa huomenna torstaina 12.6. klo 9.00 Varjolan tilalle Laukaaseen kuuntelemaan ja keskustelemaan järvitaimenen luonnonkannan tilasta ja tarvittavista toimenpiteistä kannan elvyttämiseksi.

Puheenvuoron seminaarissa saavat mm.

  • Matti Sipponen, Kalatalouspäällikkö, ELY–keskus
  • Matti Havumäki, Kalastusbiologi, Keski-Suomen kalatalouskeskus
  • Kari Levänen, Kunnanjohtaja, Konneveden kunta
  • Tero Puttonen, Kärkkäälän osakaskunta
  • Jukka Syrjänen, tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto

Puheenjohtajana toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulun asiantuntija Markku Paananen.

Katso tarkka ohjelma

Tilaisuuden järjestää JAMKin ja Jyväskylän yliopiston yhteinen tiedotushanke Järvitaimenkannat kasvuun Keski- Suomessa – Viva Salmo Trutta! Hankkeen tavoitteena on vaikuttaa toimivaltaisten kalatalouden piirissä toimivien henkilöiden asenteisiin järvitaimenkantojen suojelulle myönteisemmiksi, parantaa eri tahojen ja suuren yleisön tietoutta haasteesta, sen syistä ja ratkaisukeinoista, sekä lisätä toimijoiden osaamista ja tietoutta kalastusmatkailun ja yleensä kalastustoimialan vastuullisista liiketoimintamahdollisuuksista. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Lisätietoja:
Suvi Ahonen, projektipäällikkö, 050 4328 725, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoiminta ja palvelut -yksikkö, Järvitaimenkannat kasvuun Keski-Suomessa -hanke
Jukka Syrjänen, tutkijatohtori, 050 545 4615, Jyväskylän yliopisto

Avainsanat

Jaa

Takaisin