jamk.fi
4.7.2014

JAMK mukana luomassa esteetöntä asuntomessualuetta

Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän vammaisneuvosto, Invalidiliitto ja Suomen Asuntomessut ovat yhteistyössä suunnitelleet ja toteuttaneet esteetöntä asuntomessualuetta Jyväskylän Äijälänrantaan. JAMKin opiskelijat ovat olleet aktiivisesti mukana tärkeässä työssä.

– Ajatuksemme on, että esteettömyys hyödyttää kaikkia. Osa-alueita ovat esimerkiksi alueen saavutettavuus, alueelle saapumisen helppous, kulkuväylien toimivuus, valaistus ja opastus sekä tonttien ja rakennusten esteettömyys, JAMKin hyvinvointiyksikön esteettömyyden asiantuntija Anja Tanttu kertoo.

JAMKin kanssa toteutetaan mm. kaksi opinnäytetyötä. Kaikkien pientalojen suunnitelmista tarkastetaan asuntojen esteettömyyden perusasiat, kuten esteetön sisäänkäynti, tilojen sijoittuminen ja tasonvaihdot sekä wc- ja pesutilojen esteettömyys. Asuntomessujen päätyttyä rakentajilta kartoitetaan annetun esteettömyysneuvonnan ja koko toteutetun hankkeen kokemuksia.

– Esteetön ympäristö tuo toiminnallisuutta, joka mahdollistaa puitteet asumiselle eri elämäntilanteissa. Asumisen laatutekijänä esteettömyys edistää elämisen mielekkyyttä ja asukkaiden yhdenvertaisuutta, Tanttu muistuttaa.

On tärkeää, että tiloja voi muunnella eri ikäkausien tarpeiden mukaisesti. Messukohteissa on huomioitu mm. sisäänkäynneissä luiskavaraus.

Esteettömyyttä on tarkasteltu hankkeen aikana monin tavoin. Mm. rakentajille  järjestetyissä rakentajailloissa on ollut tietoa esteettömyydestä ja asuntojen suunnitteluvaiheessa on ollut tarjolla Kynnys ry:n arkkitehdin ja JAMKin asiantuntijan tuki. Myös esteettömiä tutustumiskierroksia on järjestetty alueelle hyvinvointiyksikön opiskelijoiden toimesta.

JAMKin opiskelijat ovat muutoinkin vahvasti mukana mukana viikon päästä käynnistyvillä asuntomessuilla. Tiimiakatemian opiskelijoiden Osuuskunta Million on toteuttanut  YIT:n rakentamaan Maailmanpylvääseen opiskelijan unelman, eli sisustaneet 46 neliön saunallisen yksiön. Restonomiharjoittelijoita on Jyvässeudun matkailussa asuntomessujen opastehtävissä 11 henkilöä. He toimivat messualueen ulkopuolisissa opastehtävissä mm. messubusseissa sekä hoitavat matkailun toimistolla asiakaspalvelua ja nettisivujen päivityksiä. Opiskelijat myös toimivat oppaiden esimiehinä. JAMKin rakennustekniikan opiskelija on tehnyt opinnäytetyön "Pientalon rakennusmateriaalien kierrätys ja hiilijalanjälki" Rekooli 1:n Elmänlanka-talosta. Hyvinvointiteknolgian opiskelijat tekevät opintoihinsa liittyvän harjoittelun messujen aikana ja  jakavat tietoa asuinympäristön esteettömistä ratkaisuista.

Lisätietoja:
Anja Tanttu, lehtori, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointi
Pirkko Flinkman, projektikoordinaattori, 050 568 7486, etunimi.sukunimi@jkl.fi,  Asuntomessut Jyväskylä

Jaa

Takaisin