jamk.fi
2.12.2014

Esimieheltä odotetaan oikeudenmukaisuutta palvelualan 24/7-työyhteisössä

Palvelualan 24/7 -työyhteisöissä toimivat esimiehet pitävät työntekijöiden oikeudenmukaista kohtelua yhtenä työnsä suurimmista haasteista. Avoin vuorovaikutus ja päätöksenteon läpinäkyvyys ovat tärkeimmät keinot.

Organisaatioiden oikeudenmukaisesta johtamisesta on tulossa entistä tärkeämpi kilpailutekijä työyhteisöjen ollessa yhä moninaisempia esimerkiksi iän, perhevaiheiden ja monikulttuurisuuden näkökulmista. JAMK ja Jyväskylän yliopisto tutkivat vuosina 2013-2014 esimiestyötä kolmessa alueosuuskaupassa, joissa tehdään työtä myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Tuloksia esitellään Työntekijänä ja esimiehenä 24h-taloudessa –tutkimushankkeen päätösseminaarissa to 4.12. klo 8-12  paikkana Suomalainen musiikkikampus, Pitkäkatu 18-22, Hannikaissali.

– Oikeudenmukaisuus kuvattiin esimiestyössä eräänlaiseksi ihannetilaksi, jossa kaikkia työntekijöitä kohdellaan tasapuolisesti. Palvelualan esimiehillä se konkretisoituu erityisesti työvuorosuunnittelussa, projektiasiantuntija Marianne Ekonen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta toteaa.

Käytännössä oikeudenmukainen esimiestyö koettiin kuitenkin vaikeaksi toteuttaa ja se aiheutti esimiehissä ristiriitaisia tuntemuksia. Palvelualan 24/7 -työyhteisöissä työntekijöiden ikärakenne ja perhevaiheet ovat monimuotoisia, ja tasapuolinen työntekijöiden tarpeisiin vastaaminen on esimiehille haasteellista.

– Esimiehillä ei ole yhdenmukaista näkemystä siitä, pitääkö esimerkiksi lapsiperheiden tarpeet asettaa muiden edelle vai ovatko kaikki työntekijät perhevaiheeseen katsomatta tasa-arvoisessa asemassa työvuorosuunnittelua tehtäessä, Ekonen jatkaa.

Palvelualalla työntekijät pitävät tärkeänä sitä, että he voivat vaikuttaa työvuorosuunnitteluun 24/7 –työyhteisöissä. Iltoihin, öihin, viikonloppuihin ja pyhäpäiviin ajoittuvat työvuorot vaikuttavat myös työntekijöiden vapaa-aikaan. Työvuorojen ennakoitavuus sekä mahdollisuudet vaikuttaa työvuorosuunnitteluun ovat keinoja edistää työntekijän hyvinvointia.

– Osa iltaisin, öisin ja viikonloppuisin työskentelevistä on tyytyväisiä arkivapaisiin ja vaihtelevaan arkirytmiin eivätkä haluaisi vaihtaa työaikojaan perinteiseen päivätyöhön, projektipäällikkö Mari Punna kertoo.

Työyhteisöissä olisi tärkeää tunnistaa ja keskustella työaikojen vaikutuksista työntekijän vapaa-aikaan sekä työstä palautumiseen. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeä osa 24/7 -arkirytmiä. Työntekijät kokevat olevansa energisempiä ja nauttivansa arjesta enemmän löydettyään yksilöllisiä keinoja oman hyvinvoinnin edistämiseen.

Tulokset perustuvat Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeeseen Työntekijänä ja esimiehenä 24h –taloudessa – ratkaisumalleja ja (itsensä) johtamisen välineitä (Take care 24/7). Tutkimushankkeessa yhteistyökumppaneina oli palvelualan organisaatioita, jotka koostuvat 24/7 –työyhteisöistä. Tutkimushankkeen rahoittajana oli Työsuojelurahasto.

Lisätietoja:
Marianne Ekonen,  projektiasiantuntija,  050 4098352 sekä Mari Punna, projektipäällikkö, 0400 226025, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointi

Jaa

Takaisin