jamk.fi
1.4.2014

Perhetutkimuksen päivät 3.- 4.4.: Lapsiperheiden hyvinvointi on kilpailukykyisen talouden edellytys

Talous, työelämä, hoiva ja hyvinvointi eivät ole toisistaan irrallisia asioita, vaan niitä pitää tarkastella yhtäaikaisesti.

Pelkkien talouskriteereiden käyttö valtioiden kilpailukykyisyyden arvioimisessa on lyhytnäköistä. Näin väittää australialainen perhetutkija, professori Lyndall Strazdins, jonka mielestä mittapuuna valtioiden menestyksessä tulisi olla lasten ja perheiden hyvinvointi. 

14. kertaa järjestettävillä Perhetutkimuksen päivillä esitelmöivä Lyndall Strazdins on kansainvälisesti arvostettu ja palkittu lasten, perheiden ja työelämän tutkija sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Päivät pidetään 3.-4.4. JAMKin Dynamolla, Piippukatu 2.

Torstain esityksessään Lyndall Strazdins vertaa perheitä valtioihin. Vaikka mittakaava on eri, molemmat kamppailevat samojen kysymysten äärellä: Miten turvata kestävä talous ja lasten ja vanhusten hoiva ilman, että vanhempien ja lasten oma terveys kärsii? Tämän yhtälön ratkaisemisessa on paljon pelissä: miesten ja naisten tasa-arvo, sukupolvien väliset hoivasuhteet sekä lasten ja vanhempien terveys.

Perjantain pääpuheessaan Strazdins puhuu Australian palkallisesta vanhempainvapaajärjestelmästä, jonka kehittämisessä hän on ollut asiantuntijana. Hän on mukana mm. kehittämässä perheystävällisiä työpaikkoja ja organisaatioita.

Yhteisöllisyys ja läheisyys vastavoimia suorituskeskeisyydelle

Perjantaina luennoiva KT Eija Sevón pohtii esitelmässään, onko vanhemmuudesta tullut suoritus, projekti, jolla tähdätään mahdollisimman hyvään sekä vanhempana että lapsena menestymiseen. Hän erittelee tekijöitä, jotka lisäävät suorituskeskeisyyden painottumista: kilpailu- ja yksilökeskeisyys, 24/7-talous ja työelämän vaatimukset sekä asiantuntijatiedon levittyminen perheiden arkeen.

– Toisaalta arki lapsiperheessä vastustaa näitä trendejä. Arjessa koettu yhteisöllisyys, ilo ja läheisyys sekä lasten merkityksellisyys ovat vastavoimia suorituskeskeisyydelle, Eija Sevón korostaa.

Muita puhujia ovat professori Heikki Hiilamo ja professori Katja Repo, jotka tarkastelevat esityksissään perhettä perhe- ja lastenhoitopolitiikan näkökulmista.

Päivillä kokoontuu myös 18 työryhmää, joissa käsitellään uusimman perhetutkimuksen pohjalta ajankohtaisia perhe-elämän ilmiöitä kuten työn, perheen ja muiden elämänalueiden yhteensovittamista suoritusyhteiskunnassa sekä hyvää vanhemmuutta ja sen taustalla vaikuttavia tekijöitä.

Päivät on tarkoitettu tutkijoille, opiskelijoille, perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille ja muille perhetutkimuksesta kiinnostuneille. Päiville odotetaan yli 200 osallistujaa. Tapahtuman järjestää Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikkö yhteistyössä Jyväskylän yliopiston perhetutkimuskeskuksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Lue lisää

Lisätietoja:
Eija-Mari Heikkilä, suunnittelija, 0400 68 6471, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö sekä Anna Rönkä, professori, 040 805 4891, etunimi.sukunimi@jyu.fi, Jyväskylän yliopisto

Avainsanat

Jaa

Takaisin