jamk.fi
10.4.2014

Opinto-ohjauksen tohtorikoulutus alkaa Euroopassa

Kasvava ohjauksen tarve on kuuma puheenaihe koko Euroopassa. Vastauksena yhteiskunnallisiin haasteisiin eurooppalaiset korkeakoulut käynnistävät opinto-ohjauksen tohtorikoulutuksen. Ainoana suomalaisena verkostossa on mukana Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillinen opettajakorkeakoulu, josta koulutuksen pilottiryhmään lähdetään niin luennoimaan kuin opiskelemaan.

– Ohjauksen kehittäminen on ajankohtaista eurooppalaisessa työmarkkina- ja koulutuspolitiikassa. Ammattilaisia tarvitaan, kun nuoret ja muutostilanteita kohdanneet aikuiset pitäisi ohjata oikeille urille. Tavoitteena on saada opiskelijat sujuvammin työelämään, ehkäistä syrjäytymistä ja tukea uraa vaihtavia aikuisia, Lerkkanen avaa.

Tohtorikoulutusohjelman takana on 15 eri maan oppilaitosten ECADOC-yhteistyöprojekti. Koulutus pohjautuu pitkälti eurooppalaiseen selvitystyöhön, joka tehtiin ohjausalan NICE-projektissa (Network for Innovation in Higher Education in Europe). NICE:n suomalaisia aktiivitoimijoita ovat olleet JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto.

Koulutuksen pilottiryhmän 25 tohtoriopiskelijan joukkoon on hyväksytty kaksi suomalaista opiskelijaa, joista kumpikin ovat Jyväskylästä. Ensimmäisen kerran pilottiryhmä kokoontuu koulutusjaksolle syyskuussa Italiaan, Paduan yliopistoon.

– On tärkeää olla etujoukoissa kehittämässä ohjausalaa, jotta suomalaisen yhteiskunnan tarpeet huomioidaan. Meillä on myös antaa kehitystyöhön osaamista. Olen ollut aiemmin mukana määrittämässä ohjausalan eri osaamistasoja ja nyt aloitettava koulutus tuottaa alalla tarvittavia huippuosaajia, kertoo Lerkkanen.

Lisätietoja:
Jukka Lerkkanen, opettajankoulutuspäällikkö, 0400 249 643, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu

Takaisin