jamk.fi
12.2.2014

JAMK jatkaa kehitystyötä Egyptissä

Jyväskylän ammattikorkeakoulun mittava kumppanuushanke Egyptissä on taas käynnissä. Koulutuksen arvioinnin kehitystyö keskeytettiin alkusyksystä maan levottomuuksien myötä, mutta nyt suunnitelmia kiritään kiinni. Suomalaiset asiantuntijat työskentelevät jo maassa, ja helmikuussa egyptiläiset tutustuvat suomalaiseen koulutukseen.

Keväällä 2013 alkanut Egyptin koulutuksen arviointi- ja akkreditointivirasto NAQAAE:n kehittämishanke oli merkittävä avaus. JAMK sai uuden kumppanin, Suomen ensimmäisen koulutussektorin Twinning-rahoituksen ja aloitti myös EU:n ensimmäisen koulutuksen arvioinnin kumppanuushankkeen Egyptissä.

Hankkeen keskeytys Egyptiin julistetun hätätilan vuoksi elokuussa 2013 oli harmillinen takaisku, mutta nyt kehitystyötä on päästy vihdoin jatkamaan. 50 000 oppilaitoksen ja miljoonien opiskelijoiden maassa yhtenäistämistä kaipaavat esimerkiksi laatukriteerit, opettajien koulutustasovaateet ja koulutuksen saatavuus. Koulutuksen arviointia kehitetään valtakunnallisella tasolla.

– Aiomme kiriä alkuperäiset suunnitelmat kiinni. Tauko lisää haasteita, mutta erilaisen kulttuurin keskellä asiantuntijoilta on vaadittu kyllä ihan alusta asti erinomaista sopeutumiskykyä, valottaa asiantuntija Jorma Sinkkonen Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisesta opettajakorkeakoulusta.

Suomalainen osaaminen kiinnostaa egyptiläistä osapuolta edelleen vahvasti. Kahdeksan egyptiläisen koulutusvaikuttajan ryhmä tutustuu suomalaiseen koulutuksen arviointijärjestelmään Helsingissä sekä Jyväskylässä 9.–15.2.2014. Vierailu vie heidät niin opetushallitukseen, opetus- ja kulttuuriministeriöön kuin eri oppilaitoksiinkin. Suomalaiset ja saksalaiset asiantuntijat jatkoivat tammikuussa työskentelyä Egyptissä.

– Seuraavat kuukaudet työskennellään varsin täyspainoisesti, mutta turvallisuustekijät otetaan huomioon erittäin huolellisesti. Epävakaissa olosuhteissa asiat etenevät verkalleen, mutta käytännön vaikutuksia halutaan ripeästi, kertoo Egyptistä vastikään palannut hankkeen projektijohtaja Heikki K. Lyytinen.

JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun koordinoimassa Twinning-hankkeessa on mukana koulutuksen arvioinnin asiantuntijoita myös opetushallituksesta, Korkeakoulujen arviointineuvostosta, Koulutuksen arviointineuvostosta, opetus-ja kulttuuriministeriöstäsekä Jyväskylän yliopistosta. Pääsopimusosapuolena hankkeessa on Jyväskylän kaupunki ja junioripartnerina Saksan kansainvälisen opiskelijavaihdon virasto DAAD. 1,3 miljoonan euron hankerahoitus tulee kokonaisuudessaan Euroopan Unionilta.

Lisätietoja:
Jorma Sinkkonen, asiantuntija, 040 7309 246, etunimi.sukunimi@jamk.fi
Heikki K. Lyytinen, projektijohtaja, 040 5444 299, hekalyyt@gmail.com
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu

Takaisin