jamk.fi
28.10.2013

Vesipihi kerrostalo säästää luontoa ja rahaa

Asukkaat ja päiväkoti mukaan kokeiluun Köhniöllä

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin ja Keski-Suomen Energiatoimiston Vesipihi kerrostalo -vedensäästökokeilun tavoitteena on luoda toimintamalli erityisesti kerrostalojen lämpimän vedenkulutuksen vähentämiseen. Kokeilu on osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta

Jyväskylän Köhniöllä sijaitseva asunto-osakeyhtiö Köhniönranta ja osakkaana toimiva Vekarokadun Päiväkoti Kotimetsä Oy on valittu Sitran resurssiviisaan Vesipihi kerrostalo -vedensäästökokeiluun, joka toteutetaan 4.11 -15.12.

Asunto-osakeyhtiö Köhniönranta on tyypillinen 1965 rakennettu kerrostalo. Huoneistoja on 33 ja niissä kaikissa on oma vesimittari kylmälle ja lämpimälle vedelle. Tavoitteena on säästää taloyhtiössä erityisesti lämmintä vettä. Vesimittarit luetaan ennen ja jälkeen kokeilun ja tuloksia vertaillaan keskimääräiseen kulutukseen.

Tällä hetkellä kokeilutalon lämpimän veden kulutus on n. 32 litraa hlö/vrk ja kokonaisvedenkulutus n. 115 litraa hlö/vrk. Suomalaisten keskimääräinen vedenkulutus on Motivan mukaan noin 155 litraa vuorokaudessa.

– Tavoitteena on, että talon asukkaat ja päiväkodin väki ottavat kokeilun aikana omaksutut, hyvät toimintatavat ja parhaat säästöideat käyttöönsä jatkossakin, JAMKin Biotalousinstituutin projektisuunnittelija Tuula Salminen kertoo. Niitä voivat olla muun muassa alhaiset pesulämpötilat, nopeat suihkut ja hanojen ja WC-pyttyjen kuntokartoitus. Vuotava tippa sekunnissa tekee jo lähes 10 000 litraa vuodessa! Osallistujia kannustetaan ideoimaan myös uusia lämpimän veden säästökeinoja

– Taloyhtiö voi vähentää veden kulutusta 25 prosenttia asentamalla kerrostalon tulovesiputkeen paineventtiilin, joka yksinkertaisesti alentaa veden painetta niin, että suihkuista ja hanoista tulee vähemmän vettä, Salminen vinkkaa.


– Peseytymiseen kuluvan veden määrää voi vähentää 50 prosenttia vaihtamalla suihkut ja muut vesikalusteet säästeliäisiin malleihin ilman, että mukavuus kärsii.

Infotilaisuudessa esitellään veden säästämisen toimintamalli ja parhaimmat vedensäästövinkit.

Keski-Suomen Energiatoimisto laatii ohjeistuksen, jota jaetaan jatkossa kaikille asiasta kiinnostuneille mm. käytännön kokeiluun osallistuvien tahojen ja Sitran välityksellä.

– Mikäli asukkaat onnistuvat vähentämään lämpimän veden kulutusta, taloyhtiö hyvittää säästyneen summan säästötalkoisiin osallistuneiden huoneistojen vesilaskussa, Salminen kannustaa.

Kokeilun rahoittajana on Suomen Itsenäisyyden Juhlarahasto.

Lisätietoja:

Tuula Salminen, projektisuunnittelija, 044 9679 100, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti

Jyri Virolainen, projektipäällikkö, 040 842 3650, etunimi.sukunimi@benet.fi, Keski-Suomen Energiatoimisto

Avainsanat

Jaa

Takaisin