jamk.fi
19.11.2013

Opettajien tulevaisuus puhuttaa Jyväskylässä

Suomen viiden ammatillisen opettajakorkeakoulun henkilökunta kokoontuu Jyväskylään 14. - 15.11.2013 pohtimaan yhdessä koulutuksen tulevaisuutta ja opettajan työn muutosta.

Koulutusjärjestelmän rakenteellinen murros, digitalisoituminen ja uusi diginatiivien sukupolvi haastavat opetustyön tekijöitä. Muutoksia tapahtuu kaikilla kouluasteilla, mutta viime aikoina suurista muutoksista on kuultu erityisesti ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen osalta. Myllerrys muuttaa esimerkiksi koulutuksen rahoitusjärjestelmää ja sitä myötä koulutuksen järjestämisen malleja.

Samaan aikaan digitalisoituminen ja globalisoituminen muokkaavat oppilaitosten arkea. Teknologia kehittyy ja koulutukseen hyppäävät uudet nuorien sukupolvet. He ovat aiempaa kansainvälisempiä ja niin sanottuja diginatiiveja, jotka ovat olleet uuden teknologian kanssa tekemisissä koko elämänsä ajan.

– Tarvitsemme osaavia opettajia, ja siksi muutoksia pitää ennakoida jo heidän koulutuksessaan. Näin esimerkiksi globalisoituminen voidaan kääntää paikallisella tasolla kansainväliseksi voimavaraksi, joka palvelee monipuolisesti alueellisen koulutuksen ja työelämän kehittämistä, johtaja Ulla Mutka JAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta toteaa.

Suomessa on viisi ammattikorkeakoulujen yhteydessä toimivaa ammatillista opettajakorkeakoulua. Jyväskylän lisäksi ammatillista opettajankoulutusta tarjotaan Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Hämeenlinnassa. Pedagogisen kelpoisuuden antavaa koulutusta järjestävät opettajakorkeakoulut kouluttavat opettajia pääosin ammatillisiin oppilaitoksiin sekä ammattikorkeakouluihin.

Ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteistyöpäivät järjestetään Suomalaisella musiikkikampuksella sekä Dynamolla Jyväskylässä 14.-15.11.2013.

Lisätietoja
Harri Keurulainen, opettajankoulutuspäällikkö, 040 5323 147, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu