jamk.fi
16.10.2013

Maahanmuuttajana urapolulla eteenpäin

Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisessa opettajakorkeakoulussa on luotu työkalupakki monikulttuurisen ohjauksen tueksi oppilaitoksiin.

Unkarissa yliopistosta saksan opettajaksi opiskellut Emese Matyas luki sivuaineenaan suomea.  Hän asui  Jyväskylässä ensimmäistä kertaa jo vaihto-opiskelijana keväällä 1995, jonka jälkeen hän on tehnyt  tehnyt väitöskirjansa Jyväskylän yliopistoon.

Vuonna 2011 Matyas muutti perheineen pysyvästi Suomeen, mutta työllistyminen opettajana on haastavaa. Hän sai kuitenkin parin vuoden pestin Jyväskylän yliopiston Kielikampukselta tutkimuskoordinaattorina. Parantaakseen asemaansa työmarkkinoilla Matyas haki ja pääsi opiskelemaan opinto-ohjaajaksi JAMKin ammatilliseen opettajakorkeakouluun. Opintojen loppurutistuksena tehdyn kehittämistyön myötä syntyi työkalupakki monikulttuurisen ohjauksen tueksi oppilaitoksiin.

– Työkalupakki on aloittelevalle opinto-ohjaajalle välttämätön riippumatta siitä, ketä ohjataan. Pakin harjoituksissa visualisoidaan ohjattavan elämään kuuluvia asioita, mikä voi olla erityisesti vaikeiden asioiden kohdalla puhumista helpompaa.  Maahanmuuttajien ohjauksessa merkitys korostuu, koska kielitaidon puute sekä kulttuuri- ja koulutustaustasta johtuvat erot voivat vaikeuttaa vuoropuhelua, Matyas avaa.

– Ohjaus lisää ohjattavan itsetuntemusta, jolloin mahdollisuudet tehdä itselle mielekkäitä ja realistisia valintoja kasvavat. Tämä taas ehkäisee opintojen keskeyttämistä ja syrjäytymistä. Hyvä ohjaus tukee maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Ohjaaja on parhaimmillaan luottohenkilö, joka rakentaa siltoja sekä antaa niin neuvoja kuin toivoakin.

Matyas valmistuu vielä tänä vuonna opinto-ohjaajaksi maahanmuuttajataustaisille opettajille suunnatusta Specima-koulutuksesta. Ryhmässä opiskelevilla on taustallaan erilaisia uratarinoita, mutta jotain yhteistäkin löytyy.

– Jo valmiiksi todella ammattitaitoiset maahanmuuttajat ovat valmiita tekemään töitä osaamisensa kehittämiseksi ja hakeutuvat aktiivisesti lisäkoulutukseen. Oikeastaan kaikista ryhmän opiskelijoista voisi ottaa mallia siinä, miten he ovat sitkeästi edenneet urapoluillaan, vaikka työelämässä on tullut vastaan torjuntoja, kertoo Anne Leppänen JAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta.

Kiinnostuitko työkalupakista? Voit pyytää pakin harjoitteineen käyttöösi suoraan Emese Matyasilta sähköpostitse.

Lisätietoja:
Emese Matyas, 041 5493 335, emese.matyas73(at)gmail.com
Anne Leppänen, lehtori, 040 8099 630, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu

Jaa

Takaisin