jamk.fi
30.10.2013

Biokaasusta vastuullisempi vaihtoehto liikennöintiin

Biokaasu ja maakaasu tarjoavat ympäristöystävällisen ja heti laajasti käytettävissä olevan vaihtoehdon liikennepolttoaineeksi. Polttoaineiden sisältämä metaani palaa erittäin puhtaasti ja käytännössä ilman hiukkaspäästöjä, ja lisäksi moottorin melutaso on tavanomaista alhaisempi etenkin raskaassa liikenteessä. Biokaasu on todettu useissa tutkimuksissa yhdeksi puhtaimmista ja tehokkaimmista tavoista tuottaa liikenteen biopolttoainetta. Kaasukäyttöisiä autoja on saatavana kaikissa kokoluokissa raskaissa ajoneuvoissa ja henkilöautoissa, ja kaasuajoneuvoja on maalimanlaajuisesti liikenteessä jo 10 miljoonaa.

Euroopan laajuinen GasHighWay-hanke petaa myös keskiuomalaisille yrityksille mahdollisuuksia paikallisen ja kestävän liikennepolttoaineen hyödyntämiseen. EU:n Intelligent Energy Europe (IEE) -ohjelmasta rahoitetussa GasHighWay-hankkeessa pyritään aikaansaamaan mahdollisuus biokaasun liikennekäyttöön tukemalla sekä liikennebiokaasun tuottajia, polttoaineiden jakeluyrityksiä että kaasun käyttäjiä (erityisesti ammattiliikennettä). Liikennekaasun mahdollisille käyttäjäryhmille, kuten busseille, takseille, jakeluyrityksille ja yksityisautoilijoille jaetaan puolueetonta tietoa, käyttökokemuksia ja teknistä tukea kaasun liikennekäytöstä, ja lisäksi ammattiautoilijoille ja yrityksille tehdään kannattavuuslaskelmia kaasuajoneuvoihin siirtymisestä.

Jyväskylä Innovation Oy koordinoi hanketta ja toteuttajana Suomessa on myös Hermia Oy.

Mikäli haluat kuulla lisää, olethan yhteydessä GasHighWay-projektipäällikkö Eeli Mykkäseen tai Vastuullisen liiketoiminnan edelläkävijät Keski-Suomessa projektin päällikköön Jaana Teriöön.

Lisätietoja

Jaana Teriö, 040 838 0417, etunimi.sukunimi@jamk.fi tai Eeli Mykkänen, 040 777 4327, etunimi.sukunimi@jklinnovation.fi

Jaa

Takaisin