jamk.fi

Tapahtumakalenteri

Kumpula ja Kumpulan kyläseura

Kumpulan kylä sijaitsee Kyyjärven kunnan itälaidalla , 17 km kirkonkylän keskustasta. Kumpula on Keski-Suomen korkeimpia kyliä 235m merenpinnasta. Kylä on verrattain nuori kylä; 1800 -luvun alkupuolella asutettu. Maasto ja pellot ovat kivisiä, muuten reheviä. Täällä omenapuut ja monet kasvit menestyvät, koska näin korkealla ei halla vieraile niin usein kuin alavimmilla mailla. Parhaimmillaan kylällä on asunut 200 - 300 henkeä, mutta nykyisin 70 - 80 asukasta. Kumpulan koulu lakkautettiin 90-luvulla.

Kylällä on aikoinaan toiminut Maamiesseura, mutta toiminta hiljeni 70-luvulla. 80-luvulla perustettiin kylätoimikunta. Nämä seurat yhdistettiin 90-luvun alussa Kumpulan kyläseura Ry: ksi.

Seuramme keskuspaikkana olemme saaneet pitää lakkautettua Kumpulan kyläkoulua, joka onkin hyvässä kunnossa. Olemme pitäneet koulusta ja sen ympäristöstä hyvää huolta.
 
Metsolan eräkämppä sijaitsee 8 km päästä Kumpulan koululta. Talvisin sinne pidetään latu auki ja joka vuosi järjestämme jo perinteiseksi tulleet Metsolahiihdot. Parhaimmillaan hiihtoihin osallistujia oli 120 henkeä! Hiihtojen tuotto menee latujen kunnossapitoon.

Aiemmin tuloja hankittiin seuralle mm. kulottamalla Mhy:n kanssa aukkoja kesäisin. Keräsimme myös tuulenkaatoja kunnan metsästä. Omaa maata on 1ha, josta onkin myyty puuta. Yhteisissä kokoontumisissa (tupailloissa) olemme myös myyneet arpoja, joista kertyneet varat ovat menneet illan kahvitukseen.

Seuramme toimintaan kuuluu myös soittoa, laulua ja jopa näytelmiä. Pidämme myös joulun aikaan joulujuhlat, joissa saamme nähdäkin näitä edellä mainittuja esityksiä.

Suurta osaa toiminnastamme näyttelee kaikenlaiset talkoot (ladunraivaustalkoot, puutalkoot, maalaustalkoot jne..). Olemme myös tehneet retkiä esim. maatalousnäyttelyyn, kylpylään sekä Särkänniemeen.

Muutama vuosi sitten täällä pyöri Virtapiiri, jonka ansiosta pääsimme tutustumaan muihinkin kyliin.

Viime kesänä saimme Kaunis Kyyjärvi ry:ltä Kyyjärvi-päivien yhteydessä kannustepalkinnon. Tästä olemme kiitollisia Kaunis Kyyjärvi ry:lle ja tietenkin meidän koko kylämme väelle!

Kylätoiminta on tärkeää meidän jokaisen hyvinvoinnille! Olemme Kumpulan kyläseurana pyrkineet kaikin tavoin toimimaan kylämme/kyliemme parhaaksi.

Kumpulan kyläkoulu
(Kumpulan Kyläkoulu, kuvan ottanut Anssi Ohranen)