jamk.fi

Kiminki

 NS talo

Kimingin kylä sijaitsee Karstulan kunnassa. Kimingin Kylätalon rakennutti Kimingin rukoushuoneyhdistys 1952 rukoushuoneeksi. 1960 -luvulla rukoushuone toimi kouluna 1. ja 2. luokille. Sen jälkeen talo toimi mm. varastona. 1990 Rukoushuoneyhdistys lahjoitti talon Kimingin seudun kehitysosuuskunnalle. Remonttia kylätaloon on tehty 1991, 2008 ja 2012. Kylätaloa vuokrataan ja sopimuksen mukaan erilaisiin tilaisuuksiin. Kylätalolla pidetään mm. kansalaisopiston naistenliikunta ja virtapiirin kokoontumisia. Kylätalon läheisyydessä olevalla urheilukentälle on hankittu käytettyjä lasten leikkikentän välineitä ja lentopalloa sekä jalkapalloa voi myös pelata.

Kimingin kylän perinteenä on mm. joka vuotinen pääsiäiskokko. Erämiehet järjestävät hirvenhiihto ja - juoksukilpailuja. He huolehtivat hiihtoladuista, ovat rakentaneet hirvimajan sekä laavun luonnonsuojelualueelle Kilpisuolle ja kodan Rantakankaantien läheisyyteen.(Lähde: Arja Lahti)

Kimingin Nuorisoseura perustettiin 1907. Nuorisoseurantalo, Uittokallio rakennettiin talkoilla 1928-1929, jonka jälkeen toiminta oli aktiivista. Vuosikymmenen lopussa toiminta hiipui ja Uittokallio lahjoitettiin 1939 suojeluskunnalle.

Syksyllä 1944 suojeluskunta, ennen välirauhan sopimuksen mukaista lakkauttamistaan, lahjoitti talon Karstulan kunnalle ja Kimingin Nuorisoseura sai taloon käyttöoikeuden. Sotien jälkeen toiminta oli vilkasta ja talolla järjestettiin iltamia, näytelmiä, häitä, elokuvanäytöksiä sekä urheilua. 1954 Karstulan kunta palautti Uittokallion seuran omistukseen.

Vuonna 1973 lukioikäiset ja vähän vanhemmat nuoret perustivat Kyläteatterin ja aloittivat omatoimisesti näytelmien, bändien ja diskon pyörittämisen. Samalla Uittokallio toimi vapaamuotoisena lähiseudun nuorison kohtauspaikkana. Taloa kunnostettiin ensin talkoovoimin, myöhemmin opetusministeriön avustuksilla.

Uittokalliolla järjestettiin 80-luvulla Karstulan kanoottirallia, esitettiin lukuisa näytelmiä ja järjestettiin konsertteja, joissa esiintyivät mm. Juice, Topi Sorsakoski sekä Katri-Helena.

90-luvun alussa toiminta siirtyi uudelle Kimingin kylätalolle ja ikäluokat pienenivät niin, että myös kyläkoulu lakkautettiin. Alkoivat Uittokallion rappion ajat. Yksinäisellä paikalla oleva talo joutui nuorisovandalismin kohteeksi ja talolla rikottiin paikkoja niin ettei yhtään ovea eikä ikkunaa jäänyt ehjäksi.

Vihdoin 2015 löytyi tahtotila Nuorisoseuran uudelleen henkiinherättämiseksi. EU:n maaseudun kehittämisrahoituksen uusi ohjelmakausi oli sopivasti alkamassa. Pohjoisen Keski-Suomen Leader-ryhmä Viisarin kautta järjestyi osarahoitus, jonka lisäksi Uittokallion korjausurakka vaati runsaasti omaa rahaa sekä ennen kaikkea ahkeraa talkooväkeä.

Tällä hetkellä suurimmat remontit ovat takana päin ja Uittokalliolla voidaan toimia ympäri vuoden.Suurin vuosittainen tapahtuma on kesäinen Uittokallio-rock. 2017 pääesiintyjänä oli Muska, 2018 esiintyy Jussi Raittinen. Vuoden 2017 keväällä näyttämöllä esitettiin 25v:n tauon jälkeen omaan paikallishistoriaan perustuva näytelmä. Uittokallio on taas kyläläisten käytössä ja monenlaisia tapahtumia on ympäri vuoden, mm. Karaokeiltoja, kerhoja, kokouksia, näytelmäharjoituksia, bändien treenejä, juhannuskokkoa sekä Uuden vuoden vastaanottajaisia. Taloa vuokrataan myös ulkopuolisille ja siellä on juhlittu jo monet häät ja syntymäpäivät. Kesällä 2018 uutena tapahtumana järjestetään Kiminki-triathlon. (Lähde: Olli Möttönen)