9.4.2015

Kuin kotonaan Jyväskylässä

Jamaikalainen Courtney Salmon uskoo hoitoalalla riittävän töitä opintojen jälkeenkin. Suomen kieli tarttuu mukaan koko ajan paremmin, joten työllistymismahdollisuudetkin paranevat.

Jamaikalainen Courtney Salmon sanoo löytäneensä oman urapolkunsa tehdessään JAMKissa englanninkielisiä Nursing-opintoja. Sairaanhoitajan ammattiin valmistavat opinnot ovat vahvistaneet 33-vuotiaan Salmonin ajatuksia tulevista työtehtävistä.
”Huomasin, että minulle sopii parhaiten hoitoalan työt ja haluan olla ihmisten kanssa tekemisissä. Ala on myös riittävän laaja. Kyse ei ole vain siitä, toimitko keskussairaalassa hoitajana, vaan voit työskennellä muun muassa kotihoidossa tai opettajana.”

Opinnot ovat vahvistaneet myös käsitystä siitä, että opiskelujen päättyessä tulevaisuus voisi edelleen olla Jyväskylässä. Salmonin on tarkoitus valmistua keväällä tai kesällä 2015.
”Haluaisin sen jälkeen jäädä tälle seudulle töihin. Hoitoalan töitä pitäisi olla tarjolla, varsinkin pienemmillä paikkakunnilla. Olen kiinnostunut kaikista töistä, mutta mieluiten työskentelisin vanhainkodissa, terveyskeskuksessa tai leikkaussalissa.”

Kolmatta vuotta opiskeleva Salmon on jo ehtinyt nähdä suomalaista hoiva-alan arkea. Hän työskenteli opintojensa ohessa vanhainkodissa Jyväskylän Keljossa kesän 2014 sekä lyhyempiä jaksoja sen jälkeenkin.
”Lähetin työpaikkahakemuksen suomeksi ja sain paikan. Minut otettiin vanhainkodissa hyvin vastaan. Minuun uskottiin ja pääsin mukaan kaikkeen tekemiseen. Työskentely on tehnyt hyvää myös suomen kielen taidolleni”, suomea mielellään puhuva Salmon sanoo.
Hän pitääkin hyvää suomen kielen taitoa yhtenä tärkeänä kriteerinä, kun kansainväliset opiskelijat miettivät urasuunnitelmiaan Suomessa.

Japanissa opettajana, Suomessa opiskelijana

Salmon on kotoisin Jamaikan toiseksi suurimmasta kaupungista Montego Baysta. Ennen Jyväskylään saapumista hän toimi neljä vuotta avustavana englannin kielen opettajana Japanissa.
”Nursing-opinnot ovat sujuneet Jyväskylässä hyvin. Opettajat ja ohjaajat auttavat paljon. Opinnoissa on suomalaista näkökulmaa kansainvälisempi lähestymistapa.”

Salmonin opiskelijaryhmässä on edustettuna yli kymmenen eri kansallisuutta. Opintojen aikana opiskelijoita on myös kannustettu keräämään kansainvälisiä hoitoalan kokemuksia.
Hiihtokokemusta lukuun ottamatta kaikki on sujunut Jyväskylässä Salmonin mielestä sen verran hyvin, että hän näkisi itsensä mielellään töissä täällä. Jyväskylä on myös kaupunkina ollut hänen mieleensä.
”Tämä on hieno opiskelijakaupunki. Täällä on infrastruktuuri kunnossa ja terveyspalvelut toimivat. Vapaa-ajallakin on paljon tekemistä.”


Teksti ja kuva Tommi Salo

Takaisin