7.4.2015

Ammattilaiset asialla

Campus Sinfoniettassa musiikin opiskelijat pääsevät maistamaan ammattimaista orkesteritoimintaa. Suomalaisen musiikkikampuksen opiskelijoiden orkesterissa valmistaudutaan konsertteihin kovatempoisilla periodijaksoilla.

Ammattimaisuus on kaiken ydin. Sitä opiskelijat pääsevät kokemaan ja itsestään hakemaan Suomalaisen musiikkikampuksen opiskelijoiden orkesterissa. Campus Sinfonietta on avustajineen 48 hengen orkesteri, johon soittajat tulevat pääosin JAMKista ja Jyväskylän ammattiopistosta.

Musiikkipedagogin tutkintoa JAMKissa opiskeleva Taru Tervamäki on ollut mukana Campus Sinfoniettassa alusta saakka. Kolmannen vuoden opiskelija on soittanut viulua 17 vuotta, 6-vuotiaasta lähtien. Hän sanoo aina olleensa kiinnostunut orkesterisoiton yhteisöllisyydestä.
”On tärkeää saada yhteissoittokokemusta. Orkesterikokemus on eduksi, kun opetamme musiikkipedagogeina lapsille orkesteritaitoja. Orkesterisoittamisessa huomaa oman yleismusikaalisuuden ja ohjelmistotuntemuksen parantuvan”, Tervamäki tiivistää.

Musiikkikampuksen osaaminen käyttöön

Campus Sinfonietta aloitti toimintansa syksyllä 2013. Orkesteri teki kolme konserttia sekä lukuvuonna 2013–2014 että 2014–2015. Yksi edellislukuvuoden isoista esiintymisistä oli maakunnallinen suur­produktio, ooppera Orfeo ed Euridice.

”JAMKissa täytyy olla orkesteritoimintaa, ja siksi perustettiin Campus Sinfonietta. Haluamme hyödyntää musiikkikampuksen osaamista ja tarjota opiskelijoille ammattimaisen orkesterikokemuksen”, päätoiminen tuntiopettaja Ritva Valoranta JAMKista taustoittaa.
Päävastuu Campus Sinfoniettan toiminnasta on JAMKissa, mutta Valoranta korostaa, että kyse on koko musiikkikampuksen voimannäytöstä.

Konsertteihin valmistaudutaan ensimmäisellä viikolla Jyväskylän ammattiopiston musiikin ammattilaisten johdolla. Periodijakson jälkimmäisen viikon veti kuluneena lukuvuonna ammattikapellimestari Kimmo Tullila Tampereelta.

”Viikossakin oppii paljon uutta. Huomaan oman soittoni kehittyneen periodiviikkojen jälkeen. Harjoituksissa on kova tempo päällä ja toiminta on ammattimaista”, Tervamäki sanoo.
Hän pitää periodimaista valmistautumista hyvänä tapana. Se luo sopivan paineen ja haastaa opiskelijat sitoutumaan harjoitteluun.
Valoranta sanoo opiskelijoiden vastanneen todella hyvin kovaan haasteeseen.

Lahjakkaat soittajat mukaan maakunnastakin

Campus Sinfoniettassa soittaa JAMKin opiskelijoita ensimmäiseltä vuosikurssilta lähtien. Orkesterin nuorimmat soittajat ovat olleet yläkouluikäisiä.

JAMKista orkesterissa on ollut mukana 24 opiskelijaa. Heidän lisäkseen kokoonpanossa on ollut puhallinsoittajia ammattiopistosta sekä joitakin soittajia Jyväskylän yliopistosta. Tarvittaessa mukaan on otettu myös ammattimuusikoita.

”Tarkoitus on, että orkesteri palvelisi jatkossa koko Keski-Suomea. Lahjakkaimmat soittajat voisivat päästä mukaan Jyväskylän ulkopuoleltakin”, orkesterin intendenttinä toimiva Valoranta kertoo.
Hän sanoo Campus Sinfoniettan toiminnan pohjautuvan jatkossakin muutamiin intensiivisiin periodijaksoihin. Keväällä 2015 valmistellaan jo jatkoa orkesteritoimintaan tulevalle syksylle.

”Kolme periodia lukuvuodessa on maksimi. Periodijaksot ja niihin valmistautuminen on kovaa työtä ohjelmiston suunnittelusta ja kasaamisesta nuottien tilaamiseen ja kopioimiseen.”
Toisaalta juuri tätä varten Campus Sinfonietta perustettiinkin. Houkuttelemaan musiikin opiskelijat ammattimaisten muusikoiden orkesterimaailmaan.

Teksti Tommi Salo

Kuvat Petteri Kivimäki ja Erkki Raiski

Opiskelijat nousevat lavalle Jyväskylä Sinfonian konserteissa

JAMKin musiikin opiskelijat saavat lisäoppia, kun uusia yhteistyömuotoja viritellään Jyväskylä Sinfonian kanssa. Neljä opiskelijaa esiintyy Sinfonian konsertin solisteina 15. huhtikuuta. Tämä avaa opiskelijoille hienon mahdollisuuden soittaa ammattimuusikoiden säestämänä.

Myös syyskuussa 2015 JAMKin musiikin koulutuksen jousisoittajia on mukana soittamassa Jyväskylä Sinfonian konsertissa.

”Musiikin opiskelijat pääsevät harjoittamaan orkesterisoittoa ammattimuusikoiden kanssa samaan pulttiin, jolloin mestari-kisälli-malli toteutuu parhaimmillaan”, koulutuspäällikkö Eva Halme sanoo.
Lisäksi suunnitteilla on Sinfonian alttoviulisti Grigory Tsyganovin mestarikurssi jousisoittajille, jotka valmentautuvat orkesterimuusikon tehtäviin.
”Tällainen yhteistyö on opiskelijoille äärettömän tärkeää heidän kehittäessään muusikkouttaan”, Halme korostaa.

Opiskelijat nousevat lavalle Jyväskylä Sinfonian konsertissa.

Takaisin