Eetu Kolehmainen | insinööri, kone- ja tuotantotekniikka

Vaihdossa Saksassa, töissä USA:ssa

"Vaihto-opiskelu oli todellakin kaiken hehkutuksen arvoista. Tutustuin uusiin, mahtaviin ihmisiin, niin suomalaisiin kuin ulkomaalaisiinkin. Sain vaihdosta myös paljon itsevarmuutta kohdata haasteita ja uusia tilanteita niin työelämässä kuin arjessakin. Vaihto-opiskelun ja valmistumisen jälkeen sain oman alan työn muutaman kuukauden töitä haettuani."

Eetu Kolehmainen lähti vaihtoon vasta opintojensa loppuvaiheessa, mutta se kannatti. Hän valmistui ajallaan JAMKista ja sai runsaasti uusia kokemuksia ja tuttavuuksia, todennäköisesti apuja myös ensimmäisen työn saamiseen. Lue Eetun tarina.

Vaihtoon hakeminen meinasi unohtua

Minun kansainvälinen vaihto-opiskelujakso alkoi hiukan erilailla kuin luultavasti useimmilla. Opiskelin JAMK:ssa kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmassa ja olin opintojen alusta asti haaveillut vaihdossa käyntiä. Vaihtoon haku kuitenkin siirtyi ja siirtyi, kunnes huomasin, että opintoni ovat jo kolmannen vuoden keväässä. Olin siinä vaiheessa jo hyväksynyt sen, että en enää vaihtoon pääse, koska neljäntenä vuonna edessä on opinnäytetyö. En halunnut lykätä valmistumistani siksi, että en pysty tekemään opinnäytetyötä ajallaan ulkomailla olon takia. 

Tunti aikaa hakea

Eräänä iltapäivänä keväällä vuonna 2013 olin ajamassa kotiin työharjoittelusta, kun hyvä kaverini samalta luokalta soitti ja kysyi olisinko innostunut lähtemään hänen kanssaan vuodeksi vaihto-opiskelemaan Esslingenin korkeakouluun Saksaan. Kyseessä oli JAMK:n ja Hochschule Esslingenin yhteinen kaksoistutkinto-ohjelma, jossa opinnäytetyö tehdään vaihdon aikana. Kiinnostuin ja kysyin, milloin hakuaika umpeutuu. Kaverini vastasi, että reilun tunnin kuluttua. Riensin siis suoraan tietokoneelle ja pistin hakemuksen vetämään.

Vasta hakemuksen laitettuani aloin selvittää, minne oikein tuli haettua. Huomasin kiinnostuvani koko ajan enemmän, vaikka tiesin, että kyseessä on haastava vaihto-opiskelu. Esslingenin korkeakoulu oli minulle jo ennestään tuttu, koska olin edellisenä vuonna suorittanut vapaaehtoisen kurssin, joka tehtiin yhteistyössä samaisen saksalaisen korkeakoulun kanssa. Vietimme kurssin aikana viikon Saksassa työstämässä projektia yhdessä saksalaisten opiskelijoiden kanssa. 

Ennen lähtöä paperitöitä ja kurssivalintoja

Vaihtoon lähtöä valmistellessa kävimme useaan kertaan läpi kaikki tarvittavat paperityöt yhdessä kaverini kanssa. Eteeni tulivat myös kurssivalinnat tulevalle vaihto-opiskeluvuodelle. Kurssivalintoja varten kävimme keskusteluita opinto-ohjaajan, konetekniikan opettajien ja kansainvälisyyskoordinaattorin kanssa. Kurssit valittiin siten, että pystyimme hyväksi lukemaan JAMK:ssa kaikki vaihdon aikana suorittamamme opinnot. Näin ollen valmistumisemme ei viivästyisi kuin korkeintaan muutamalla kuukaudella muihin opiskelijoihin verrattuna. Pystyimme korvaamaan kaikki JAMK:n neljännen vuoden pakolliset kurssit Saksassa suorittamillamme opinnoilla, kiitos kaksoistutkinto-ohjelman.

11 kuukautta opintoja

Vaihdon ensimmäisenä lukukautena opiskelimme saksan kieltä, saksan kulttuuria ja historiaa, liiketaloutta, energiatekniikkaa, uusiutuvia energiamuotoja ja laserin käyttöä ohutlevyn työstössä. Toisena lukukautena edessä olikin sitten opinnäytetyön teko. Opinnäytetyötä varten piti löytää yritys, jolla oli tarjota aihe ja ohjaus työtä varten. Tämä teetti hiukan työtä ja stressiä, mutta lopulta sain paikan ja aiheen työlle. Työstin opinnäytetyötä noin neljä ja puoli kuukautta, käytännössä tein siis projektityötä saksalaiselle yritykselle. Lopuksi esittelin valmiin raportin yrityksen edustajille ja työtä ohjanneelle saksalaisen korkeakoulun professorille. Tämän jälkeen edessä oli paluu takaisin Suomeen ja viimeisten paperitöiden teko JAMK:ssa, jotta pystyin valmistumaan insinööriksi. 

Kaiken kaikkiaan vaihto-opiskeluni kesti syyskuusta 2013 heinäkuun 2014 loppuun. Insinööriksi valmistuin 23. syyskuuta 2014. Samaan aikaan JAMK:ssa aloittaneet kaverini valmistuivat pääasiassa kesällä 2014. Valmistuin itse siis pari kuukautta keskimääräistä myöhemmin, mikä ei ole haitannut.

Miten ulkomailla pärjää taloudellisesti?

Moni opiskelija on huolissaan siitä, miten voi pärjätä taloudellisesti vaihto-opiskelun aikana. Tätä murehdin myös itse ennen vaihtoon lähtöä. Huomasin kuitenkin aika pian, että Saksassa oli helpompi pärjätä taloudellisesti kuin Suomessa. Toki asiaa auttoi myös korotettu opintotuki ja asumislisä, minkä ansiosta käteen jäi muutama kymppi kuussa enemmän Suomessa oloon verrattuna. Lisäksi sain nostaa opintolainaa 600 € kuussa, kun Suomessa opiskellessa se oli vain 300 €.

Vaihto-opiskelun puolessa välissä anoin ja sainkin kertamaksuna noin 1 000 € tuen vaihto-opiskelua varten eräältä säätiöltä. Opinnäytetyötä tehdessä sain hiukan ”palkkaa”, koska Saksassa tapana on, että opinnäytetyön tekijöille maksetaan kuukausittainen kulukorvaus, joka itselläni oli noin 500 euroa kuussa. Summa ei ole suuri, mutta auttaa paljon Suomesta saatavan opintorahan ja asumislisän lisäksi. Pärjäsin siis taloudellisesti aika mukavasti koko reissun ajan, vaikka rahaa tulikin välillä käytettyä aika paljon erilaisiin reissuihin ja ulkona syömiseen. Asuin myös puolet ajasta yksityiseltä vuokratussa asunnossa asuntolan sijaan, mikä on tietysti reilusti kalliimpaa. 

Vapaa-ajalla urheilua, reissuja ja illanviettoja

Opiskelun oheen jäi tietysti myös vapaa-aikaa, jota vietettiin milloin mitenkin. Usein käytiin urheilemassa koulun tiloissa esim. salilla tai sisäjalkapalloa pelaten, myös kävely Esslingeniä ympäröivillä kukkuloilla ja viinitarhoilla oli mukavaa ajanvietettä. Toki kävimme myös ulkona ravintoloissa ja pubeissa, joita siellä riittää. Teimme vuokra-autoilla useita roadtrippejä ympäröiviin maihin, esim. Itävaltaan, Sveitsiin, Italiaan ja Ranskaan. Lyhempiä matkoja Saksan sisällä teimme usein junalla viikonloppuisin. Saksalaisten tutoreiden kanssa liikkuminen oli hyvä tapa nähdä ja kokea saksalaista kulttuuria ja tapahtumia, joita ei ehkä muuten tulisi nähtyä. Olemalla ennakkoluuloton ja avoin oli paras tapa saada uusia hienoja kokemuksia ja nähdä paikallista kulttuuria.

Vaihto-opiskelu on hehkutuksen arvoista

Vaihto-opiskelu oli todellakin kaiken sen yleisesti kuultavan hehkutuksen arvoista. Heti ensimmäisestä päivästä alkaen tutustuin uusiin, mahtaviin ihmisiin, niin suomalaisiin kuin ulkomaalaisiinkin. Sain vaihdosta myös paljon itsevarmuutta kohdata haasteita ja uusia tilanteita työelämässä ja arjessa. Vaihto-opiskelun ja valmistumisen jälkeen pääsin oman alani töihin muutaman kuukauden töitä haettuani. Uskon, että vaihdossa ololla oli työnsaantiin suuri vaikutus, koska jouduin työssäni olemaan päivittäin kontaktissa ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa. Suurin vaihdosta saatu asia itselle oli kuitenkin parisuhde. Aloin vaihdon aikana seurustelemaan yhdysvaltalaisen tytön kanssa. Olemme nyt olleet reilu puoli vuotta naimisissa, ja asun tällä hetkellä USA:ssa. Tosin Suomeen muutto muutaman vuoden kuluttua on meillä molemmilla haaveissa. 

Insinööriksi? Tutustu konetekniikan tutkinto-ohjelmaan Lue lisää
Takaisin