Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä, joita on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa asiakkaana ja potilaana yhä enemmän väestön ikääntymisen ja pitkäaikaissairauksien yleistymisen myötä.

Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan palliatiivisen hoidon osaajia tarvitaan lisää hyvän palliatiivisen hoidon järjestämiseksi tasapuolisesti kaikille suomalaisille. 

Palliatiivisen hoidon erikoistumiskoulutus työelämässä oleville

JAMKin järjestämässä erikoistumiskoulutuksessa saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Erikoistumiskoulutus on tarkoitettu työelämässä toimiville sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon tai soveltuvan opistoasteen tutkinnon suorittaneille.

Toteutus:

Koulutus koostuu lähi- ja etäopetuksesta. Koulutus alkaa syksyllä 2021. Aikataulu tarkentuu.

Sisältö:

Opinnot koostuvat seuraavista moduuleista:

  • Palliatiivisen hoidon asiakaslähtöinen prosessi, 6 op
  • Oirehoito ja kuolevan potilaan hoito, 10 op
  • Psykososiaalinen tuki, vuorovaikutus ja tiimityö, 9 op
  • Asiantuntijuuden kehittäminen, 5 op

Opetussuunnitelma

Ajankohta ja hakeminen:

Hakuaika on 1.3. - 16.5.2021. Linkki aukeaa 1.3.2021.

Hae koulutukseen

Hinta:

Koulutuksen hinta on 1500 euroa.

Huom! Ne opiskelijat, jotka ovat suorittaneet palliatiivisen tai saattohoidon erikoistumisopinnot viimeisen viiden vuoden sisällä ja heillä on työkokemusta ko. alalta, voivat hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista eli ahotointia ja tällöin koulutuksen hinta on 300 euroa.

 

Mitä on palliatiivinen osaaminen

Palliatiivinen hoito on parantumatonta, etenevää sairautta sairastavan potilaan aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa. Sen tavoitteena on vähentää kärsimystä ja vaalia elämänlaatua. Läheisten huomioiminen ja tukeminen kuuluvat palliatiiviseen hoitoon. Palliatiivinen hoito voi kestää vuosia.

Saattohoito on palliatiivisen hoidon viimeinen vaihe. Sen aika on viimeisinä elinviikkoina tai -päivinä. Saattohoitopäätöksen tekee lääkäri.

Palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa keskeistä on kivun ja muiden oireiden lievitys sekä fyysisiin, psyykkisiin, sosiaalisiin ja henkisiin tarpeisiin vastaaminen. Hoito on moniammatillista.

Palliatiivinen hoito kuuluu kaikille iästä ja diagnoosista riippumatta. (lähde: THL)

Mitä on palliatiivinen hoito?

Voit katsoa videon myös täältä »

Tulossa huhtikuussa:

Palliatiivisen hoidon asiantuntijuus -symposium

Katso tiedot JAMKin tapahtumakalenterista

Palliatiivisen hoidon suuntaavia opintoja sairaanhoitajaopiskelijoille ja työelämässä oleville

Kokonaisuus toteutetaan yhteistyönä ammattikorkeakouluverkoston kanssa. Suuntaavien opintojen kohderyhmänä ovat tutkinto-ohjelmaan valitut sairaanhoitajat (AMK), jotka haluavat kehittää palliatiivisen hoidon ja saattohoidon osaamistaan osana sairaanhoitajan tutkintoaan. Kokonaisuus sisällytetään tutkinto-ohjelman loppuvaiheen opintoihin. Opinnot on kehitetty valtakunnallisessa ja moniammatillisessa yhteistyössä EduPal-hankkeessa. Suuntaaviin opintoihin haetaan Kajaanin ammattikorkeakoulun kautta. Opinnot toteutetaan verkko-opintoina, aloitus syyskuussa 2021 ja päätös joulukuussa 2021.

Lisätietoja:
Liisa Kemppainen, etunimi.sukunimi@kamk.fi, Kajaanin AMK

Suuntaavat opinnot -esitys (pdf)

Aikataulut ja ilmoittautuminen (pdf)

Alla lisätietoa työelämän edustajille, ilmoittautuminen koulutukseen 1.3.-16.4.2021

Ilmoittautuminen työelämän edustajille

Lisätietoja

Matilainen Irmeli

Matilainen Irmeli

Lehtori, Senior Lecturer
HYVI Terveysala, Health Studies
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358400976756