jamk.fi
Restonomiopiskelija, järjestelmäasiantuntija Heli Petrow

Huomaan muuttuneeni

"Tämä on ihan toisenlaista kuin tutkinnon opiskelu 20 vuotta sitten. Täällä opiskelija pääsee luomaan hyödyllisiä verkostoja. Riemastuttavinta on, että olen oppinut pois vanhoista tottumuksistani. Huomaan muuttuneeni."

Heli Petrow on opintovapaalla Keski-Suomen Osuuspankin järjestelmäasiantuntijan tehtävistä opiskellakseen restonomiksi. Heli veti OP Keski-Suomen ympäristövastuutyöryhmää ja alun perin hän lähti hakemaan opinnoista tukea juuri ympäristövastuun kehittämiseen. Opinnot suuntautuivat kuitenkin hieman toisaalle.

”Annoin itselleni luvan kokeilla myös muuta”, kertoo Heli.

 Opiskeluinnostuksen alkuun vaikutti kokemukset avoimen amk:n opinnoista sekä osallistuminen omalla työpaikalla tsemppariryhmään.

 ”Osuuspankin tsempparina toimiessani jotain minussa lähti liikkeelle, joku uusi teki tuloaan. Aloin rohkeammin tarttua uusiin mahdollisuuksiin, tutustuin innostuneena kaikkeen johtamisaiheiseen materiaaliin.”

 ”Osallistuin  avoimen amk:n opintojaksolle ”Ihminen palvelujen toimintaympäristössä”, ja siellä vahvistui tunne, että tänne haluan opiskelemaan!”

 Opintovapaa plussaa koko perheelle

Opintojen alussa enemmän ”suoritin” opintoja. Nyt kun opintovapaalla on aikaa, tutustun käsillä olevaan asiaan jopa laajemmin kuin on tarpeen! Viimeisen kahden vuoden aikana olen lukenut enemmän kuin koko elämässäni, kertoo Heli.

 ”Pidin opintovapaalle siirtymistä ennakkoon hankalampana kuin se todellisuudessa on ollut. Taloudellinen tilanne on järjestynyt, sitä huomaa elävänsä vaikka kuluttaisikin vähän vähemmän.  Läsnäoloni perheelle on toisenlaista kuin työn aikana, olen ollut viime vuodet tavoitettavissa”, toteaa Heli, kahden kouluikäisen äiti. 

"Myös työnantajani suhtautuminen opiskeluuni on ollut kannustavaa", iloitsee Heli.

 Voin olla tyytyväinen

Järjestelmäasiantuntijana Helin tehtäviin kuului liiketoiminnan raportointi ja kehittäminen, excel oli hänelle läheinen työväline. ”Raportointi oli intohimoni, ja kestikin jonkun aikaa tajuta, että jostain on luovuttava, jos meinaan saada jotain uutta".

 Tauko omasta työstä, uusien ihmisten tapaaminen sekä keskustelut monenlaisissa ryhmissä ovat saaneet Helin paremmin hahmottamaan omaa osaamistaan.

 ”Kaikki se mitä olen täällä oppinut lisättynä työkokemukseeni, on hyvä kombinaatio. Joskus sitä voi todeta olevansa joissain asioissa aikamoinen asiantuntija”, naurahtaa Heli.

 ”Myös unohdetut taidot ovat nousseet pintaan koulutuksen aikana,” hän jatkaa. 

 Huikean monenlaisia ihmisiä

 Heli on ottanut opintoja myös nuorten päiväopinnoista. Rohkeus ja ennakkoluulottomuus on ohjannut valintoja.

 ”Välillä keskustelen suoraan lukiosta tulleiden kanssa, välillä taas 25 vuotta huikeaa työkokemusta eri aloilta omaavien kanssa! Gastronomian opiskelijat ovat usein ravintolamaailmasta, joka on itselleni aivan vieras ala. Mutta nyt olen opintojen myötä jopa tehnyt liiketoimintasuunnitelmaa ravintolalle”, kertoo Heli.

 Mahdollisuuksiin tarttuminen

 Toimitilapalvelujen opinnot ovat olleet Helille aivan uutta. Aiempi tutkinto hänellä on kaupalliselta alalta, 20 vuoden takaa.

 ”Eräällä opintojaksolla havainnoimme rakennettua kulttuuriympäristöämme. Opin näkemään niin paljon enemmän kuin normaalisti olin nähnyt. Naissaari, Schaumanin linna, kaupungintalo: kaikki näyttäytyivät opintojakson puitteissa uudella tavalla. Miten olisin ikinä päässyt tällaiseen mukaan ilman tätä koulua!”

 Usein aikuisopiskelijat tekevät harjoittelun omaan työpaikkaansa, mutta Heli lähti hakemaan jotain uutta. Koska hänellä on jo kokemusta yrityspuolelta, harjoittelupaikoikseen hän valitsi julkisen ja kolmannen sektorin organisaatiot. Kyllä, valitsi. Hänet nimittäin olisi otettu useampaankin paikkaan.

 ”Aika harvoin elämässä pääsee noin vain kurkistamaan muihin organisaatioihin, opinnot mahdollistivat tämän. Nyt näen erilaisia toimintatapoja ja toimintakulttuuria”, hän perustelee.

 Ensimmäisen harjoittelunsa hän suoritti Total Kiinteistöpalveluissa ja toisen hän aikoo tehdä Jyväskylän nuoriso- ja palveluasunnoille.

 Harjoittelun ohella Heli kiittelee opintojen yritysyhteistyötä.

 ”Tämä on ihan toisenlaista kuin tutkinnon opiskelu 20 vuotta sitten. Täällä opiskelija pääsee luomaan hyödyllisiä verkostoja.”

 Tulevaisuudessa Heliä kiinnostaa laajasti ottaen johtaminen, osaamisen kehittäminen ja henkilöstöasiat sekä toimitilapalveluihin liittyvät asiat.

 ”Riemastuttavinta on huomata, että olen oppinut pois vanhoista ajattelutavoista ja tottumuksistani. Huomaan muuttuneeni.”

 Teksti ja kuva Paula Pasanen

Takaisin