jamk.fi
Simo Talasranta: Sain JAMKista työkaluja musiikkialan yritykseni pyörittämiseen

"Mitä on olla musiikin opiskelija? Neljän vuoden musiikin ammattiopintojen ja etuaikaisen valmistumisen myötä kysyin tätä itseltäni. Vaikka opintoni Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikin tutkinto-ohjelmassa saivatkin kunniallisen päätöksensä keväällä 2014, ei musiikin oppiminen suinkaan loppunut siihen."

Olen aina ollut ja tulen aina olemaan innokas opiskelija, joka läpi elämänsä janoaa alan uusinta tietoa väheksymättä historiallisten arkistojen arvoa. Uuden tiedon omaksumisen lisäksi nautin tiedon jakamisesta. Tämä tuskin yllättää ketään, kun on kysymys opettajaksi opiskelleesta henkilöstä.

Hollolasta kohti vauhdikasta opiskelijakaupunkia

Hollolan kunta sijaitsee Lahden kupeessa. Tämä keskiaikaisesta kirkostaankin tunnettu, vauhdilla kaupungistuva maalaiskunta on kotipaikkakuntani, jossa olen viettänyt suuren osan elämästäni. Vuonna 2010 lukion päättötodistus kourassa ja sotilaspassi taskussa oli aika tehdä päätöksiä tulevaisuuden suhteen. Hollola oli alkanut käydä pieneksi nuorelle kunnianhimoiselle muusikon alulle. Näin ollen kriteerit opiskelupaikan valitsemiseksi päätyivät olemaan vahvasti maantieteellisiä. Hollola-Lahti-sektori oli liian tuttu ja turvallinen valinta nuorelle seikkailijalle. Siksi vauhdikas opiskelijakaupunki Jyväskylä sai syksyllä 2010 uuden veronmaksajan.

Opintoni Jyväskylän ammattikorkeakoulussa aloitin tuona samaisena syksynä. Uuden tuntemattoman kaupungin ja ensimmäisen oman vuokrayksiön myötä seurannut itsenäistyminen piti elämän mielenkiintoisena. Uuden opinahjoni aiheuttama alkujännitys hälveni nopeasti, kun JAMKin oppilaskunnan, Jammauksen, järjestämät tapahtumat aina fuksiaisista illanistujaisiin ja tansseihin antoivat yksin paikkakunnalle muuttaneelle nuorelle mahdollisuuden verkostoitua ja löytää uusia, musiikillisesti orientoituneita ystäviä. Vain muutamassa viikossa koko vuosikurssimme oli hitsautunut yhteen ja yhteisiä tapahtumia alettiin järjestää itsenäisesti koulun ulkopuolellakin.

Ole avoin, niin ystävät tulevat luoksesi

Muista, että aloittaessasi opintosi olet samassa tilanteessa kuin kaikki muutkin. Kaikkia jännittää ja kaikki haluavat saada ystäviä.

Ensimmäisen ja toisen vuoden opinnot olivat jokseenkin teoriapainotteisia. Tästäkin huolimatta ammattikorkeakouluille tyypillistä käytännönläheisyyttä pääsi harjoittamaan viikosta toiseen. Erilaiset konsertit sekä kevyen että klassisen musiikin puolella kartuttivat sekä soittokokemusta, että opintopistetilin saldoa. Teoria-aineetkin saivat aivan uuden hohteen, kun huumorintajuinen parivaljakko Erkki Raiski ja Jari Ikkala olivat ohjaksissa.

Heti ensimmäisenä kesänä, koulujen päätyttyä, pääsin kesätöihin lasten seikkailupuisto Peukkulaan, jossa työni oli toimia näytteilijänä ja muusikkona. Seuraavat kolme kesää minulle maksettiinkin kollegojen ja lasten kanssa leikkimisestä ja musisoimisesta Peukkulan vehreillä niityillä. Nuorelle musiikkipedagogille parempaa kesätyötä tuskin osaisi haaveillakaan.

Toisen vuoden keväällä pääsimme ystäväni Antti Korhosen kanssa JAMKin yrityshautomo-ohjelmaan yrityksemme Popverstaan nimissä. Tarjosimme musiikin audiotuotantoa esimerkiksi pelifirmoille ja tuotantoyhtiöille. Opintopisteiden lisäksi yrityshautomo antoi molemmille valtavasti hyödyllistä kokemusta ja käytännön tietoa itsensä työllistämisestä ja omien taitojen kaupallistamisesta. Yli kahden vuoden yhteisen työskentelyn jälkeen minun ja Antin tiet yritysmaailmassa kuitenkin erkanivat. Tämän seurauksena perustin oman toiminimen, jonka kautta tarjoan nykyisin sävellys-, sanoitus-, tuotanto- ja av-palveluita. Toiminimeni kotisivut löytyvät linkin talasranta.weebly.com takaa. Tällä virtuaali-CV:n virkaa toimittavalla sivustolla voit käydä kuulemassa, lukemassa ja näkemässä aikaisempia töitäni.

Vuoden 2012 syksyllä koitti amk-opintojeni suurin haaste, kun Arktisen Upeeta -elokuvafestivaalien tuolloinen toimitusjohtaja Petteri Kalliomäki otti minuun yhteyttä. Hän pyysi, että säveltäisin ja sovittaisin musiikit tanskalaiseen koko illan mykkäelokuvaan Verdens Undergangiin, joka esitettäisiin keväällä 2013 Arktisen Upeeta -festivaaleilla elävän yhtyeen säestyksellä. Tartuin toimeen innokkaasti tietäen, että projektista saan kokemuksen ja vankan referenssin lisäksi myös oivan opinnäytetyön aiheen. Puolen vuoden raskaan puurtamisen jälkeen teos valmistui, ja esitys oli menestys. Jälkikäteen katsoen projekti oli korkeakouluopintojeni kenties tärkein oppimiskokemus, ja olen iloinen, että otin haasteen vastaan. Elokuva yhdessä sävellykseni kanssa on katsottavissa jo mainituilla kotisivuillani.

Ota Kyllä-asenne!

Kaikille ammattiopintonsa aloittaville muusikoille annan ohjeen: Ota kyllä-asenne! Sillä pääsee pitkälle. Lähde mukaan kaikkeen mihin ehdit, vaikka vähän jännittäisikin.

Neljäs vuosi kului kuin siivillä, vaikka kuvittelin juuri viimeisen vuoden olevan äärimmäisen kiireinen. Lähestyvästä valmistumisestani huolimatta aikaa tuntui jäävän lukuvuoden edetessä aina vain enemmän henkilökohtaisille työprojekteille. Ehdin jopa toimia Jyväskylän ammattiopiston sivutoimisena trumpetinsoiton opettajana koko lukuvuoden ansaiten mukavasti elintasoa nostattavaa sivutuloa. Keväällä 2014 sitten valmistuin. Ostimme kihlattuni kanssa omakotitalon Hollolasta. Freelance-työni lisäksi opetan edelleen Jyväskylän ao:lla sekä Lahdessa Wellamo-opistolla. Jyväskylän ammattikorkeakoulu antoi hyvät eväät elämään ja vankan kivijalan mahdollista jatkokouluttautumista varten.

Mitä on siis olla musiikin opiskelija? En voi tähän puolestasi vastata. Minun tarinani on vain yksi monista. Jos todella haluat tietää, ota itse selvää! Muista kyllä-asenne ja et tule katumaan!

Musiikkipedagogiksi? Hae 15.3. - 5.4.2017 Lue lisää
Takaisin