jamk.fi
TKt Sanna Nieminen | Hankintaosaajakouluttaja

Sanna: Vankkaa osaamista hankinnoista

"Olen hankinnan kouluttaja ja kehittäjä. Työssäni JAMKissa pääsen kouluttamaan innostuneita ryhmiä ja kehittämään monia hyvin erilaisia yrityksiä. Lukuvuoden aikana tapaan satoja aikuisopiskelijoita kymmenistä eri organisaatioista ja heidän kauttaan opin joka päivä uutta. Työni on ennen kaikkea mielenkiintoista ja innostavaa. Paras palkinto työstä on se, kun onnistuneiden lähipäivien jälkeen aikuisopiskelijan silmä palaa innosta päästä takaisin työpaikalle soveltamaan oppimaansa."

Olen hankinnan kouluttaja ja kehittäjä. Innostun liiketoiminnan kehittämisestä ja yhteistyöstä ihmisten kanssa. Olen valmistunut tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Lappeenrannasta 1990-luvun alussa ja työskennellyt Valmetissa noin kymmenen vuotta hankinnan eri tehtävissä. Tulin JAMKille 2000-luvun alussa uteliaisuuttani kokeilemaan, miltä opettaminen tuntuisi, ja olen viihtynyt äärimmäisen hyvin.

Täällä pääsen kouluttamaan innostuneita ryhmiä ja kehittämään monia hyvin erilaisia yrityksiä. Lukuvuoden aikana tapaan satoja aikuisopiskelijoita kymmenistä eri organisaatioista ja heidän kauttaan opin joka päivä uutta. Työni on ennen kaikkea mielenkiintoista ja innostavaa. Paras palkinto työstä on se, kun onnistuneiden lähipäivien jälkeen aikuisopiskelijan silmä palaa innosta päästä takaisin työpaikalle soveltamaan oppimaansa.

Tein työni ohessa jatko-opintoja Aalto-yliopistossa ja väittelin tekniikan tohtoriksi 2011 hankintojen johtamisen alalta. Hankintaosaamisen kehittäminen valtakunnassa ja kansainvälisestikin on oma tavoitteeni työssäni. Polkuja ja tapoja on monia. JAMKissa olemme onnistuneet lisäämään hankinnan koultusta sekä tutkintokoulutuksissa että muissa kanavissa. Hankintaosaaja-koulutus oli meiltä iso avaus, ja nyt jo voi sanoa, että erittäin onnistunut sellainen. Meillä on huipputiimi Minnan ja Eeron kanssa kouluttaa ja kehittää hankintoja, toimitusketjun hallintaa ja organisaation tuottavuutta.

Lataan akkuja perheen ja ystävien kanssa. Kaikenlainen liikunta innostaa ja pitää mielen virkeänä. Kesälajini on ollut golf jo yli 25vuotta ja talvisin lajit vaihtelee, mutta liike säilyy.

Olemme Eeron kanssa suunnitelleet ja toteuttaneet ensimmäisen Hankintaosaaja-koulutuksen vuosina 2014 - 2015. Teemme tiimityötä läpi koulutuksen, ja syksystä 2015 saimme tiimiimme Minnan. Yhdessä tekeminen on mukavaa ja tuottavaa. Uskomme, että erityisesti opiskelija arvostaa sitä, että panostamme ja heittäydymme täysillä kouluttamiseen, ohjaamiseen ja vuorovaikutukseen. Kunnianhimoinen tavoitteemme on aina tehdä asiat vielä vähän paremmin ja välillä loikkaamme ihan reippaasti tuntemattomaan katsoen kuinka käy.

Parasta koulutuksessa on opiskelijat. He tulevat hyvin erilaisista organisaatioista ja hyvin erilaisilla taustoilla eri puolilta Suomea. Ryhmän ansiosta lähipäivät ovat täynnä rikkaita vuorovaikutustilanteita ja osaaminen kumuloituu ryhmän hyväksi. Aina oppii – niin opiskelijat kuin opettajatkin. Opiskelijoilta olemme saaneet kiitosta myös siitä, että annamme jokaisesta tehtävästä henkilökohtaisen palautteen joko kirjallisesti tai videon välityksellä. Kiitosta olemme saaneet myös siitä, että “koulutuksessa ei pääse helpolla”. Tämän kouuttajana tulkitsemme siten, että olemme onnistuneet yhdessä ja osaaminen kehittyy. Varmasti parasta antia on myös vierailijaluennoitsijat, joita meillä kävi esimerkiksi 2015-2016 lukuvuonna yhteensä seitsemän kappaletta muun muassa Nikelta, Koneelta, Skanskalta ja Vaasanilta. Lisäksi kävimme yritysvierailuilla tutustuen kaikkiaan neljään eri organisaatioon sitä kautta.

Haastavinta koulutuksessa on opiskelijoiden ajankäyttö. Heillä on työ, perhe, harrastukset ja muu elämä, joihin opiskelu pitäisi saada mahtumaan. Opiskelu vaatii paljon aikaa oppimistehtävien tekemiseen liittyen ja sen organisointi on varmasti jokaiselle haastavaa. Nostan nöyrästi hattua jokaiselle koulutuksen suorittaneelle. Me kouluttajina pyrimme tekemään opiskelusta mahdollisimman mielekästä, innostavaa ja tarkoituksenmukaista, mutta aikaa ja panostusta se vaatii jokaiselta joka tapauksessa.

Parhaita saamiamme palautteita kasvokkain on ollut: “ Arvostan sitä, että te kouluttajat aidosti panostatte ja näette paljon vaivaa meitä varten. Materiaalit ja lähipäivät on hyvin suunniteltu toimiviksi. Annatte kaikesta henkilökohtaisen palautteen, josta näkee, että te oikeasti luette kaikki meidän raportit. Kun näkee miten te panostatte, tuntuu, että täytyy itsekin panostaa täysillä.” Parasta palautetta on myös se, että koulutuksen jälkeen osallistujat haluavat jatkaa opiskelua. Tarjoammekin nyt valmistuville jatko-osaa (30 op) ja siihen on ensimmäiset jo ilmoittautuneet mukaan. Tässä tarjonta kohtaa kysynnän aidoimmillaan.

Oma mottoni on: Elämä on mukavaa.

Sanna Nieminen
Hankintaosaaja-kouluttaja
  • TkT, Hankintojen johtaminen 2011 Aalto-yliopisto
  • DI, Tuotantotalous 1992 Lappeenrannan teknillinen yliopisto
  • 10 v kokemus teollisuuden kansainvälisistä hankinnan tehtävistä
  • 15 v kokemus hankinnan kouluttajana ja kehittäjänä
  • aktiivinen hankintaosaamisen kehittäjä valtakunnallisissa foorumeissa 
  • vuoden paras logistiikkatutkimus 2012 (väitöskirja): "Toimittajan vapaaehtoinen panostus toimittajasuhteessa"
  • Hyvä hankinta - parempi bisnes (2016) -kirjan kirjoittaja
Takaisin