Opettajaopinnoista huippuosaamista työelämään - JAMK
jamk.fi
Mari Moilanen | Ammatillinen opettajankoulutus

Opettajaopinnoista työelämän huippuosaamista

"Ammatilliseksi opettajaksi valmistunut Mari Moilanen kuvailee itseään ikuiseksi oppijaksi. Hänen kohdallaan oppija-sanan voisikin kirjoittaa melkein isolla O:lla, sillä into ja rohkeus ovat vieneet elämässä moneen suuntaan. Nykyään yrittäjänä toimiva 45-vuotias mikkeliläinen näkee pedagogiset taidot tärkeänä osaamisena muuttuvan työelämän keskellä. "

Taloushallinnon ammattilainen, yksityisyrittäjä, opettaja, merkonomi ja tradenomi Mari Moilanen on tehnyt myös niin tietojenkäsittelyopin, kauppatieteiden kuin meneillään olevia tuotekehittäjän opintoja. Urapolulta ei käänteitä tai monipuolista osaamista puutu.

– Lukion jälkeen lähdin yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelyoppia, sillä IT-ala oli kova trendi silloinkin. Vaikka päätin parin vuoden jälkeen vaihtaa alaa merkonomiopintoihin, pääsin hyödyntämään tietotekniikan oppeja työskentelemällä ATK-ajokorttikouluttajana työvoimapoliittisissa koulutuksissa. Se oli ensimmäinen sykäys opetustyöhön, Mari kertoo.

Ensisykäyksestä ehti kulua vuosia, kun Etelä-Savon ammattiopistossa avoimena ollut taloushallinnon opettajan paikka kiinnitti Marin huomion. Takana oli jo vuosien ura taloushallinnon eri tehtävissä kirjanpitäjästä tiimin vetäjään. Silloisessa työpaikassa oli organisaatiomuutos käynnissä ja uudessa tehtävänkuvassa vastuu olisi vähentynyt. Siksi silmät avautuivat uusillekin työmahdollisuuksille.

– Hain opettajan paikkaa, vaikka jännittikin. Myönsin jo haastattelussa nuorten opiskelijoiden opettamisen mietityttävän minua, sillä koen itseni enemmän kouluttajaksi kuin kasvattajaksi. Sain silti paikan ja lähdin kokeilemaan siipiäni kolmen vuoden opetuspestissä, Mari muistelee.

– Koin, että työvuosien myötä minulle oli kehittynyt vahvaa alan ammattiosaamista, mutta halusin kehittää myös opetustaitojani. Hainkin tammikuussa JAMKin ammatilliseen opettajankoulutukseen Mikkelin ja Savonlinnan alueryhmässä, ja aloitin opinnot seuraavana syksynä. Tietysti mietin myös sitä, että pätevöityminen on jatkotyöllistymisen kannalta aika oleellinen juttu.

Yhden naisen tilitoimisto

Opettajaopintojen aloittaminen ei ollut ainoa uusi asia syksyllä 2012. Monitoiminainen päätti myös toteuttaa vuosia takaraivossa olleen haaveen omasta yrityksestä. Yritystoiminnan oli tarkoitus olla pienimuotoista ja sivutoimista. Kohtalo päätti kuitenkin toisin.

– Minulle tuli sellainen ”nyt tai ei koskaan” -olo ja laitoin pystyyn oman tilitoimiston. Vain kahden viikon jälkeen sain puhelun uusyrityskeskuksesta. He kysyivät minua jatkamaan luopuvan yrittäjän liiketoimintaa. Vaikka olin ajatellut yritystoiminnan täysin sivutoimiseksi, en voinut olla katsomatta tätä korttia ja suostuin tapaamiseen, Mari kertoo.

– Olin sidottu määräaikaiseen työsopimukseen, minkä lisäksi tarvittiin rahoitus. Niin siinä vaan sitten kuitenkin kävi, että toisen opetusvuoteni jälkeen huomasin pyörittäväni yhden naisen tilitoimistoa. Yrittäjyyskuvio mullisti elämäni. Kiireen keskellä myös opettajaopinnot jäivät pakosti taka-alalle.

Opinnot joutuivat tauolle, kun elannon hankkiminen ja uusien asioiden haltuunotto oli priorisoitava niiden edelle. Missään vaiheessa tarkoituksena ei kuitenkaan ollut luovuttaa, mutta vasta oman ryhmän kouluttajan soitto havahdutti.

– Kouluttajamme Inkeri Laaksonen ansaitsisi kyllä Nobelin. Eräänä päivänä hän soitti minulle ja kyseli tilanteestani. Vaikka halusin itsekin viedä opettajankoulutuksen loppuun, ei siitä olisi tullut mitään ilman Inkerin tukea ja tsemppiä.

Työelämä opettajan silmin

Ammatillisen opettajankoulutuksen aikana Marin ajatukset opettamisesta muuttuivat. Ensimmäinen koetinkivi oli tullut vastaan jo opintojen alkuvaiheessa.

– Opettajaopinnot olivat minulle kypsymisprosessi. Ennen koulutusta ajattelin opettajan roolin hyvin vanhakantaisesti. Olin valmistautunut kalvosulkeisiin ja tentteihin, joten keskusteleva tyyli sekä yhteinen tekeminen ja tiedon rakentaminen aiheuttivat alkuun hämmennystä, ehkä jopa kiukkuakin. Kun pääsin tämän yli, löytyi aivan uusi asenne ja silmäni avautuivat. Opin jäsentämään tietoa ja kyseenalaistamaan myös omia näkemyksiäni.

Opiskelutaukonsa aikana Mari oli jo vähän irtautunut muusta opiskeluryhmästä, mutta sai vielä loppuharjoitteluun mahtavaa käytännön tukea ja tsemppausta jo valmistuneilta ope-opiskelukavereiltaan. Vaikka hän ei tee nykyään opetustyötä, ei hän kadu koulutusta yhtään. Päinvastoin, opeista saattaa olla hyötyä seuraavan haaveen saavuttamisessa.

– Omat oppimisen taidot ja ohjausosaaminen tukevat tämän päivän työelämässä selviytymistä. Oli ammatti mikä tahansa, tarvitaan tällaista ajattelutapaa yhä enenevissä määrin. Oppiminen on niin isossa roolissa muutosten keskellä.

– Itse haluaisin vielä jonain päivänä siirtää yritystoimintani painopistettä konsultoinnin ja kouluttamisen pariin. Opettajaopinnot antavat rohkeutta ja tarvittavaa lisäosaamista lähteä suuntamaan kohti tätäkin haavetta.

Teksti: Sonja Rahkonen

Kiinnostuitko opinnoista?

Ammatilliseen opettajankoulutukseemme voit hakea opiskelemaan vuosittain tammikuussa. 60 opintopisteen laajuinen koulutus antaa pätevyyden opettaa omaa alaasi ja toki myös monipuolisia taitoja työelämän kehittämistehtäviin.

Lue lisää opettajaopinnoista!

Jaa

Takaisin