jamk.fi
Sampo Salo | Ammatillinen opettajankoulutus

Työelämävalmentaja seikkailee opettajaksi

"Pystyin yhdistämään opettajaopinnot jo alkumetreiltä tiiviisti työelämävalmentajan työhöni. Vaikka pidän nykyisestä työstäni, haluan vielä joskus opettaa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajia. Toivottavasti tulevat työpaikat ovat paremmin saatavilla opettajaopintojen myötä."

Seikkailukasvatus auttaa opetettavia ottamaan vastuuta tekemisistään. Vaikka jyväskyläläinen Sampo Salo pitää seikkailullisten työpajojen suunnittelusta ja ohjaamisesta, hän haluaa vielä joskus opettaa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajia. Opettajan pätevyyden hän hankkii ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.

Työelämävalmentaja Sampo Salo vie ryhmänsä välillä seinäkiipeilemään, geokätköilemään tai harrastamaan frisbeegolfia. Välillä hän käy läpi retkeilyn perusvaatimuksia. Salon tavoitteena on edistää alle kolmikymppisten työttömien työnhakijoiden työelämävalmiuksia ja halua ottaa vastuuta omista ja ryhmän tekemisistä.

Salo on vastannut elämyspajojen suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista Jyväskylässä Nuorten Taidetyöpajassa, joka on osa Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluja. Ensimmäinen ryhmä aloitti toimintansa syyskuun alkupuolella. Ryhmässä on kuusi nuorta ohjattavaa ja yksi apuohjaaja.

”Työpajatoiminta on juuri nuorisotakuun ytimessä. Tärkeintä on, että pajalaiset ottavat vastuuta omasta elämästään ja ymmärtävät, ettei kukaan tee asioita valmiiksi heidän puolestaan. Olennaista on kasvattaa halua vaikuttaa omiin asioihin”, Salo korostaa.

Hän muistuttaa, että lyhyillä työpajajaksoilla ei muuteta ihmistä kokonaan, mutta toiminnallisista harjoitteista syntyy siirtovaikutusta pidemmällä ajalla.

"Seikkailukasvatus on hyvä tapa kehittää työelämävalmiuksia. Seikkailussa ihminen joutuu muuttamaan tuttuja toimintatapojaan. Vieraassa ympäristössä syntyy aitoja kohtaamisia, kun ihmiset toimivat ilman naamareita”, Salo muistuttaa.

Nuorten Taidetyöpaja tarjoaa työkokeilua, toimintaa ja ohjausta 17–29-vuotiaille jyväskyläläisille. Tarjonta koostuu erimittaisista yhteisöllisistä pajajaksoista sekä nuorten yksilöohjauksesta.

Opiskelu onnistuu työn ohessa

Salo on toiminut elokuusta 2012 lähtien Nuorten Taidetyöpajassa. Sitä ennen hän toimi Pieksämäellä Partaharjun Opistossa liikunnan, retkeilyn ja seikkailun aineiden opettajana. 31-vuotiaalla jyväskyläläisellä on nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto sekä yhteisöpedagogin (AMK) tutkinto. Nyt Salo opiskelee toista vuotta JAMKin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa (AOKK).

”Minua kiinnostaa saada opettajan pätevyys ja päästä opettamaan oman alani tulevia ammattilaisia, siis nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajia. Tosin olen nauttinut nykyisestäkin työstäni, kun olen päässyt hyödyntämään seikkailukasvatusta.”

Ajankäytön haasteista huolimatta Salo on pystynyt hyvin opiskelemaan ammatillisessa opettajakorkeakoulussa työn ohessa. Opinnoissa on paljon verkko-opintoja ja itsenäistä työskentelyä, mutta myös seminaareja ja oppimispiirejä.

”Olen jo nyt saanut paljon uutta opetustilanteiden suunnitteluun. Kontaktit muihin opiskelijoihin ovat olleet myös tärkeitä. Toivottavasti tulevat työpaikat ovat paremmin saatavilla opettajaopintojen myötä.”

Ohjaustaidot saa heti testiin

Salo sanoo yhdistäneensä opintojaan saman tien työpajaohjaamiseen. Hän teki myös opintoihin kuuluneen opetusharjoittelun Tourujoen rannalla sijaitsevaan Nuorten Taidetyöpajaan.

”On antoisaa opiskella siten, että samalla voi koko ajan miettiä omaa ohjaajuuttaan. On ollut myös mielenkiintoista huomata, kuinka erilaisia oppimisen tapoja ihmisillä on”, Salo sanoo.

Hänen tavoitteenaan on valmistua AOKKista keväällä 2014.

Teksti ja kuvat: Tommi Salo

Kiinnostuitko opettajaopinnoista?

Ammatillinen opettajankoulutus on 60 opintopisteen laajuinen kokonaisuus, joka antaa sinulle opettajan kelpoisuuden 1–2 vuodessa. Opiskele lähelläsi kokoontuvassa alueryhmässä tai verkossa.

Tutustu ammatilliseen opettajankoulutukseen!

Tutustu opekorkeaamme

JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu on pedagoginen asiantuntijayhteisö, jonka toimintaan kuuluvat ammatillinen opettajankoulutus, täydennyskoulutus ja palvelutoiminta sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta.

Koulutamme osaavia opetusalan ammattilaisia ja tuemme kumppaneidemme kehitystä pedagogiikan eri osa-alueilla.

Tutustu toimintaan etusivullamme!

Löydät meidät Facebookista

Takaisin